Υπέρβαση στόχου των φορολογικών εσόδων το 1ο τρίμηνο αλλά και χαμηλότερο κατά 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις έλλειμμα για το 2021 (σ.σ. υπολογιζόταν στο 7% του ΑΕΠ), ανακοίνωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν πως το πιο χαμηλό έλλειμμα δείχνει πως η ανάγκη περιορισμού για φέτος είναι πλέον μικρότερη, αλλά και αποδεικνύει προς τα «έξω» πως οι στόχοι επιτυγχάνονται και σε συνδυασμό με τη καλή φετινή πορεία, βοηθά στη διαπραγμάτευση για μέτρα στήριξης. Σημάδια αντοχής καταγράφει και η πορεία των εσόδων την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
«Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5%, έναντι του στόχου κάτι που υπεραντιστάθμισε τις πολύ υψηλές επιστροφές εσόδων οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Πρόσθεσε πως «τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου πιθανώς η βελτίωση να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή».
Πάνε καλά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές παραμένουν ισχυρές, αλλά υπάρχουν αλλαγές στη δομή τους, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 λόγω του πληθωρισμού, υπάρχει μία μετατόπιση του βάρους των εσόδων από τα τρόφιμα προς τον ηλεκτρισμό και προς τα καύσιμα (σ.σ. και λόγω της πανδημίας που πέρυσι είχε μειώσει τις μετακινήσεις).
Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η εστίαση έχει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021, αλλά και στα αεροπορικά εισιτήρια και στα ξενοδοχεία. Καταγράφουν πολύ μεγάλη ανάκαμψη. Άνοδος στο τζίρο της αγοράς σημειώνεται και σε είδη όπως ο ρουχισμός και τα παιχνίδια. Οπισθοχώρηση παρατηρείται σε είδη όπως οι υπολογιστές. Με άλλα λόγια, εξηγούν, η δομή της αγοράς, εκτός των καυσίμων, επανέρχεται σε εικόνα προ πανδημίας.
Τα νέα μέτρα στήριξης
Για το πότε θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης, πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν πως δεν είναι δεδομένο αφού εξαρτάται κι από την αντίδραση της ΕΕ αλλά και από την πορεία του πολέμου και των υπολοίπων παραμέτρων. Μετά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δις ευρώ, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται πλέον προς το 2% του ΑΕΠ. Στις 30 Απριλίου θα κατατεθεί αυτή η πρόβλεψη αλλά «σε περιβάλλον πολύ μεγάλης αβεβαιότητας» για το τι θα γίνει στη συνέχεια ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας, της παρέμβασης της ΕΕ και της πορείας του πολέμου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.921 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.593 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 5.714 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.687 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.331 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3.413 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.925 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.387 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Όπως επισημαίνεται, «στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1.718 εκατ. ευρώ, η οποία εισπράχθηκε στις 9 Απριλίου 2022 και θα εμφανιστεί στο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού μηνός Απριλίου 2022. Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 331 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ».
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.228 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.106 εκατ. ευρώ ή 7,7% έναντι του στόχου. Εξαιρουμένου του ποσού από το TAA, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 612 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 12.144 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.337 εκατ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται «στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθησαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 καθώς και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους».
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.303 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 280 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.023 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 548 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 697 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.245 εκατ. ευρώ).
Πορεία Μαρτίου
Ειδικότερα, τον Μάρτιο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 2.952 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 416 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο λόγω των μειωμένων εσόδων ΠΔΕ.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.613 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 96 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.439 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου «εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους», όπως αναφέρεται. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 661 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο (340 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 603 εκατ. ευρώ από τον στόχο (605 εκατ. ευρώ).
Πορεία Δαπανών
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022 ανήλθαν στα 15.846 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.059 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (16.905 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 1.517 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 459 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις μεταβιβάσεις προς ΟΚΑ κατά 207 εκατ. ευρώ, στις τρέχουσες μεταβιβάσεις προς οργανισμούς και κράτη της Ε.Ε. κατά 188 εκατ. ευρώ και τις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 147 εκατ. ευρώ.
Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 1.902 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο των 1.443 εκατ. ευρώ κατά 459 εκατ. ευρώ.
Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου, έχει ως εξής:
α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 150 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
β) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 59 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και
δ) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 55 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022 παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 1.376 εκατ. ευρώ.