Σε εφαρμογή τέθηκαν σήμερα, Κυριακή, για δεύτερη φορά οι νέες γραμμές άμυνας που θεσπίστηκαν για τη διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος, με την ενίσχυση της απόρριψης από παραγωγές ΑΠΕ. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, βασικός πυλώνας είναι η κινητοποίηση παραγωγών ΑΠΕ με πάρκα χωρίς τον απαραίτητο τηλεχειρισμό, ώστε να απενεργοποιήσουν οι ίδιοι τα έργα τους.
Το χαρτοφυλάκιο αυτό αθροίζει συνολική ισχύ 3.570 MW. Πρόκειται για 5.500 περίπου σταθμούς («μικρά» έργα συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής), τα οποία ανήκουν σε 4.700 παραγωγούς. Η ανάγκη για απενεργοποίηση των σταθμών επιβεβαιώνεται το ίδιο πρωινό, με την αποστολή sms σε κάθε παραγωγό. Έχουν προηγηθεί ενημερώσεις από τους Διαχειριστές, τις δύο προηγούμενες ημέρες από το 24ωρο στο οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να γίνουν οι απενεργοποιήσεις.
Πρόκειται για τη δεύτερη Κυριακή που ζητείται από τους παραγωγούς να «κατεβάσουν τους διακόπτες» οι ίδιοι στα έργα τους. Η πρεμιέρα του μέτρου έγινε την προηγούμενη Κυριακή, 6 Απριλίου, κατά την οποία καταγράφηκε υψηλή ανταπόκριση των επενδυτών.
«Πέναλτι»
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι κάτοχοι του 90% των πάρκων αυτής της ομάδας ανταποκρίθηκαν στις σχετικές ενημερώσεις των Διαχειριστών και απενεργοποίησαν τους σταθμούς τους. Για το υπόλοιπο 10% προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες ξεκινούν από 500 ευρώ για κάθε παραγόμενη Μεγαβατώρα που κανονικά θα έπρεπε να έχει «κοπεί», και φτάνουν μέχρι 1.500 ευρώ για τους υπότροπους.
Μάλιστα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το ΥΠΕΝ τη Δευτέρα, 7 Απριλίου, αποφασίστηκε η εφαρμογή των κυρώσεων για τους κατόχους του 10% των πάρκων που έμειναν σε λειτουργία. Με βάση τις προκαταρκτικές μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, οι παραγωγοί έχουν ήδη ενημερωθεί για τις ποινές τις επόμενες ημέρες, μέσω sms.
Παρά πάντως το «πέναλτι», η κινητοποίηση των παραγωγών δεν είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη, επομένως πρόκειται για ένα μέτρο η αποδοτικότητα του οποίου μόνο στην πράξη μπορεί να φανεί. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί αν και στην επόμενη «δοκιμασία» του συστήματος, πριν από το Πάσχα, ο βαθμός ανταπόκρισης των παραγωγών θα κινηθεί σε παρόμοια υψηλά επίπεδα.
Τα μέτρα για το Πάσχα
Η επόμενη «δοκιμασία» διεξάγεται σήμερα, καθώς και πάλι υπάρχει χαμηλή ζήτηση και υψηλή παραγωγή ΑΠΕ – με συνέπεια να υπάρχει και πάλι ανάγκη για εκτεταμένο «ψαλίδι» στις «πράσινες» Γιγαβατώρες. Υπό αυτή την έννοια, το σημερινό crash test είναι κρίσιμο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι νέες «γραμμές άμυνας» θα είναι αρκετές για τις αργίες του Πάσχα -όπου θα κορυφωθούν οι ανάγκες για περικοπές-ή θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα.
Με την ίδια λογική, η εικόνα που θα διαμορφωθεί σήμερα θα κρίνει και το πότε θα διεξαχθεί και η επόμενη σύσκεψη. Αν η ανταπόκριση των παραγωγών κινηθεί αυτή τη φορά σε χαμηλά επίπεδα, τότε θα διεξαχθεί στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να κλειδώσουν πιο δραστικές λύσεις.
Για παράδειγμα, . ένα σενάριο που εξετάζεται είναι από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας να αρχίσει να απενεργοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ πάρκα από την ομάδα των 5.500 έργων, τα οποία θα μείνουν εκτός συστήματος για όλο το διάστημα των αργιών. Αν ωστόσο υπάρξει και πάλι μεγάλη κινητοποίηση από τους ιδιοκτήτες των έργων, τότε η σύσκεψη θα γίνει λίγο πριν από τις αργίες, ώστε απλώς να επικαιροποιηθούν οι εκτιμήσεις.