UBS: Περισσότερες αντιξοότητες για την Ελλάδα αλλά παραμένει αισιόδοξη - Πού βάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
UBS: Περισσότερες αντιξοότητες για την Ελλάδα αλλά παραμένει αισιόδοξη - Πού βάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη
Διατηρώντας την εποικοδομητική της στάση για την Ελλάδα, η UBS αναγνωρίζει πλέον περισσότερους «αντίθετους ανέμους» ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Διατηρώντας την εποικοδομητική της στάση για την Ελλάδα, η UBS αναγνωρίζει πλέον περισσότερους «αντίθετους ανέμους» ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Ως συνέπεια αυτού, προχωρά σε μείωση της εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 4% για φέτος από 5,5% προηγουμένως. Αυτό οφείλεται κυρίως σε τέσσερις παράγοντες: α) στην μικρότερη «μεταφορά» ανάπτυξης από το 2021 (carry over), β) στην αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2,9% το 2022, γ) στα δεδομένα υψηλής συχνότητας που συνεπάγονται μια πιο ήπια εκκίνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και δ) στον πληθωρισμό που εξελίσσεται σε ένα μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, η αναθεωρημένη εκτίμησή της παραμένει υψηλότερα από τις πρόσφατες επίσημες εκτιμήσεις που διαμορφώνονται στο εύρος του 3,5% - 3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) και το consensus των αναλυτών στο 3,2%. Οι βασικοί κίνδυνοι για μια επί τα χείρω αναθεώρηση (downside risks) είναι: οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας με ένα περαιτέρω πλήγμα στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε σημαντικά στο +0,4% σε τριμηνιαία βάση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 με επί τα χείρω αναθεωρήσεις στο τρίτο και στο δεύτερο τρίμηνο. Η βραδύτερη αναπτυξιακή δυναμική αντανακλούσε μια αδυναμία στο κλάδο των κατασκευών και σε πολλές υπηρεσίες και θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με αυστηρότερους περιορισμούς ως προς την κινητικότητα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αυτό επακόλουθα οδήγησε μείωση του carry over για φέτος στο 1,6%. Επιπλέον, και οι τρεις δείκτες υψηλής συχνότητας που ακολουθεί η UBS συρρικνώθηκαν μέχρι στιγμής κατά το πρώτο τρίμηνο έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2021: βιομηχανία (-3,2% σε τριμηνιαία βάση), λιανικές πωλήσεις (-1,1% σε τριμηνιαία βάση) και ταξινομήσεις αυτοκινήτων (- 1,7% σε τριμηνιαία βάση). Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα υψηλής συχνότητας για πολλές υπηρεσίες, όπου το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση. Αυτό καθιστά πιθανό ότι η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα μπορούσε επίσης να είναι μέτρια σε διαδοχικούς όρους.

Επιπλέον, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 8% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, που ήταν και ο υψηλότερος ρυθμός από το 1996. Ο πληθωρισμός σχεδόν διπλασιάστηκε σε ένα διάστημα τριών μηνών έναντι του 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Ένα ποσοστό υψηλότερο από το 40% της αύξησης του πληθωρισμού κατά τον Ιανουάριο - Μάρτιο προέρχεται και εξηγείται από τη συνιστώσα του κόστους στέγασης (συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου), ενώ ένα άλλο 40% οφείλεται στις τιμές των τροφίμων (8,2% ετησίως) και την άνοδο των τιμών στα ξενοδοχεία και την εστίαση (5,2% ετησίως).

Παράγοντες που στηρίζουν ακόμη την αισιόδοξη μακροοικονομική της οπτική

Η UBS απαριθμεί τέσσερις βασικούς παράγοντες που ενισχύουν τη θετική της σύσταση. Πρώτον, τόσο τα δεδομένα κινητικότητας όσο και δραστηριότητας φανερώνουν μια ορατή βελτίωση στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του 2022 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στο πρώτο τρίμηνο έφτασε στην υψηλότερη τιμή από το 2000 - με τη στήριξη του κλίματος της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και των κατασκευών. Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν άθικτες τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο και η αύξηση των κατώτατων μισθών αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών. Επιπλέον, τα νοικοκυριά διαθέτουν κάποια «αποθέματα ασφαλείας» (αύξηση των καταθέσεων) ώστε να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό ενώ και η κυβέρνηση έχει επίσης κινητοποιήσει νέους πόρους ώστε να βοηθήσει στη νέα αυτή κατάσταση. Τρίτον, οι εισροές των ευρωπαϊκών πόρων και κεφαλαίων αναμένεται να συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό καταλύτη, με περίπου 16 δισ. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ διαθέσιμα για απορρόφηση από το RRF και το ΠΔΠ. Τέταρτον, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να αποδίδουν πολύ καλά τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο (τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 300%) και η πιο νωρίς έναρξη της τουριστικής σεζόν (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιορισμών μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου θα επιτρέψουν στον κλάδο να σημειώσει και πάλι μια ισχυρή άνοδο.

Καλύτερο δημοσιονομικό σημείο εκκίνησης το 2021

Η ανακοίνωση της Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος του 2021 έδειξε μια εμφανώς καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη με το πρωτογενές έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ (έναντι -7,3% στόχου) και το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 193,3% του ΑΕΠ. Για το 2022, η κυβέρνηση αναμένει πλέον πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ (από -1,2% του ΑΕΠ προηγουμένως) εγκρίνοντας πρόσφατα έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να στηρίξει τα νοικοκυριά στη βάση των υψηλών ενεργειακών τιμών. Σημαντική αποδεικνύεται και η εισπραξιμότητα των φόρων που αυξήθηκε με έναν «υγιή» ρυθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η UBS αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί περαιτέρω προς (ή ακόμα και κάτω) το 180% του ΑΕΠ έως το 2023. Επίσης αναφέρει πως οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ενισχύθηκαν φτάνοντας μια βαθμίδα χαμηλότερα από το investment grade δια χειρός DBRS και Standard & Poor's.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικό «σήμα» από Moody's για τις ελληνικές τράπεζες - «Αντιστάθμισμα» του πολέμου το Ταμείο Ανάκαμψης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider