Ενέργεια και τρόφιμα σέρνουν το χορό της ακρίβειας στην Ελλάδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια και τρόφιμα σέρνουν το χορό της ακρίβειας στην Ελλάδα
Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Απρίλιο. Άνοδος στις τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα κατά 57,5%  και στα τρόφιμα κατά 9,2%. Η μεγάλη πρόκληση, τα «ατού» και οι στόχοι του νέου Προϋπολογισμού.

Το καμπανάκι του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο που ήχησε ξανά χθες, ακόμη πιο έντονα, μέσα από τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη. Στους αναλυτικούς πίνακες των μετρήσεων του κοινοτικού οργάνου αναδεικνύονται τα πεδία που προκαλούν τις πιο μεγάλες πιέσεις και συνδέονται με την αγορά ενέργειας, αλλά και με τα τρόφιμα.

Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα τον Απρίλιο αυξήθηκαν 57,5% με βάση το σχετικό δείκτη τιμών καταναλωτή, όταν στην Ευρωζώνη η άνοδος ήταν της τάξης του 38%. Μάλιστα η εν λόγω άνοδος σε καύσιμα, αέριο και ρεύμα επιταχύνθηκε (από 51,2% αύξηση το Μάρτιο), όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης οι τιμές επιβραδύνθηκαν ελαφρά (από 44,4% τον αύξηση τιμών τον Μάρτιο).

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα τρόφιμα. Ο δείκτης τροφίμων ποτών και καπνού για το μήνα Απρίλιο στην Ελλάδα καταγράφει αυξήσεις τιμών κατά 9,2%, έναντι ανόδου κατά 6,4% στην Ευρωζώνη. Και εδώ σε σχέση με το Μάρτιο η επιτάχυνση είναι ισχυρή (έναν μήνα πριν οι τιμές στον εν λόγω κλάδο αυξήθηκαν κατά 6,7% στην Ελλάδα).

Οι δύο αυτοί δείκτες εξηγούν γιατί τον Απρίλιο συνολικά ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιταχύνθηκε πολύ στην Ελλάδα. Καταγράφοντας άνοδο 9,4% έναντι 8% τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, έναντι ανόδου κατά 7,5% στην Ευρωζώνη (από 7,4% τον Μάρτιο).

Η εν λόγω μεγάλη αύξηση στον εναρμονισμένο δείκτη που «παραδοσιακά» είναι πιο χαμηλός από τον «εγχώριο» πληθωρισμό προμηνύει, όπως εξηγούν αρμόνια στελέχη, ακόμη και διψήφιο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σε λίγες μέρες από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτό που κρατάει τις τιμές προς το παρόν είναι η βραδύτερη τάση ανόδου σε άλλους κλάδους εκτός ενέργειας και τροφίμων, και ειδικά στις υπηρεσίες αλλά και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (σ.σ. τα τελευταία αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 3,5% έναντι 3,8% ανόδου στην ευρωζώνη.

Το στοίχημα για τον Προϋπολογισμό

Από το κατά πόσο θα διατηρηθούν οι εν λόγω αντιστάσεις (και στα βιομηχανικά είδη αλλά και στις υπηρεσίες, όσο θα ανοίγει η τουριστική σαιζόν), αλλά και από τα «εργαλεία» συγκράτησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος που τίθεται στο νέο Προϋπολογισμό, για άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη συνολικά φέτος κατά 5,6%.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την παρουσίαση του νέου αυτού πολυετούς Προϋπολογισμού που πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες, περιέγραψε το πεδίο του πληθωρισμού πιο μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. Το σχέδιο βασίζει τους στόχους του σε περιορισμό των πιέσεων τον επόμενο χρόνο (άνοδο εναρμονισμένου δείκτη κατά 1,6% το 2023). Εκτιμώντας ότι φέτος θα γίνει εφικτή η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,1%, αλλά και κατά 4,8% το 2023.

Όλες αυτές οι προβλέψεις βεβαίως τελούν υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν για το σύνολο της ΕΕ που θα ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου και θα περιλαμβάνουν ότι πιο νέο υπάρχει σε στοιχεία για την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Με τους υπουργούς Ενέργειας να συνεδριάζουν τη Δευτέρα και την Ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει τη θέση της για κοινή ευρωπαϊκή λύση, ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη από το πλήγμα που προκαλεί το ενεργειακό κόστος σε καταναλωτές και σε επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider