Για σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη της οικονομίας των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, σε περίπτωση μιας άτακτης διακοπής στην παροχή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς αυτές τις χώρες κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Σύμφωνα με σχετική έκθεση, οι περίπου 40 χώρες στις οποίες επιχειρεί η EBRD, από τη Μογγολία έως τη Σλοβενία και την Τυνησία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο βρίσκεται εν μέσω πιέσεων από τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η EBRD εκτιμά πως οι χώρες που καλύπτει κατέγραψαν οικονομική ανάπτυξη κατά 6,7% για το 2021 μετά από ύφεση 2,5% το 2020 λόγω του κορονοϊού.
Η τράπεζα σημειώνει πως η άτακτη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε κράτη της ΕΕ, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, επιστρέφοντας αυτές τις χώρας σε ρυθμούς ύφεσης, όπως το 2020 και «σβήνοντας» την ανάπτυξη που κατέγραψαν για το περασμένο έτος.
Σημειώνεται πως η τράπεζα υπολογίζει στο μέσο σενάριο της πως δεν θα υπάρξει άτακτη διακοπή στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις παραπάνω χώρες και πως οι προμήθειες αερίου θα συνεχιστούν, με χαμηλότερους ρυθμούς
Η EBRD εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας στις χώρας όπου καλύπτει θα είναι στο 1,1% για το 2022 (έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη στο 1,7% τον Μάρτιο), ενώ για το 2023 αναμένει ανάπτυξη 4,7% από 5% προηγουμένως.
Για την οικονομία της Ουκρανίας, η EBRD προβλέπει πως λόγω του πολέμου θα καταγράψει ύφεση 30% εντός του 2022, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 20% τον Μάρτιο.