EBRD: Στο 2,9% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 - «Αγκάθια» ο πληθωρισμός και η αύξηση χρηματοδοτικού κόστους

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
EBRD: Στο 2,9% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 - «Αγκάθια» ο πληθωρισμός και η αύξηση χρηματοδοτικού κόστους
Σύμφωνα με την EBRD, η Ελλάδα από ύφεση 9% το 2020 μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης 8,3% το 2021. Ωστόσο, προοπτικά, για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 2,9% και 3,5% για το 2023.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης για την Ελλάδα προχώρησε η EBRD σε σημερινή έκθεση της, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την «εκτόξευση» των ενεργειακών τιμών και τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την EBRD, η Ελλάδα από ύφεση 9% το 2020 μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης 8,3% το 2021. Ωστόσο, προοπτικά, για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 2,9% και 3,5% για το 2023.

Σημειώνεται, πως οι συγκεκριμένες προβλέψεις συνιστούν μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 1% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2021.

Αναλυτικότερα, η έκθεση υπογραμμίζει την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, επισημαίνοντας ως βάσεις της τις αυξημένες επενδύσεις και την μερική ανάκαμψη του τουρισμού από το «πανδημικό» 2020, με τις αφίξεις στην χώρα να διπλασιάζονται μέσα στο έτος.

Η ανάκαμψη έφερε την αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε στα προ-πανδημικά επίπεδα του 114,0 τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ο PMI ανήλθε σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Η EBRD επισημαίνει, πως αν και το momentum της ανάπτυξης παρουσιάζει επιβράδυνση μέσα στο 2022, ωστόσο παραμένει σημαντική, με την μεταποίηση να αυξάνεται κατά 2,6% τον Ιανουάριο από έτος σε έτος, και με την ανεργία να συνεχίζει την πτώση, φτάνοντας το 13,2% στο δ’ τρίμηνο του 2021, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010, ενώ υποχώρησε περαιτέρω στο 11,9% τον Φεβρουάριο του 2022.

Oι κίνδυνοι

Εντούτοις, η έκθεση υπογραμμίζει τους πληθωριστικούς κινδύνους καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά το 2022, φτάνοντας το 8,9% τον Μάρτιο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα ανήλθε στο 7,4 % του ΑΕΠ το 2021, επιβαρυμένο από τα έκτακτα πακέτα υποστήριξης για την πανδημία.

Η EBRD τονίζει πως ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά υψηλό στο περίπου 200% του ΑΕΠ, το σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ευνόησε το κράτος στην στήριξη της οικονομίας κατά την κρίση του κορονοϊού.

Όσον αφορά με τις μελλοντικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα, η EBRD συγκαταλέγει στους κινδύνους τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την εγχώρια οικονομία όχι τόσο μέσω άμεσων συνδέσεων αλλά εμμέσως μέσω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην προσφορά, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες αφίξεις τουριστών, εάν η ύφεση επικρατήσει στις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες προέλευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, η EBRD, εκτιμά πως η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί στο 2,9% το 2022, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στο 3,5% το 2023, με την βοήθεια της εκταμίευσης κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό RRF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 30% το 2022 βλέπει τώρα η EBRD

EBRD: Η ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα «έσβηνε» την οικονομική ανάπτυξη μετά από την πανδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider