Σπάει τα κοντέρ η άνοδος τιμών - Επιστροφή σε διψήφιο πληθωρισμό, στο 10,2% τον Απρίλιο - Υψηλό 27 ετών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σπάει τα κοντέρ η άνοδος τιμών - Επιστροφή σε διψήφιο πληθωρισμό, στο 10,2% τον Απρίλιο - Υψηλό 27 ετών
Μισθοί Πληθωρισμός
Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο δείχνουν αύξηση 10,2% του Γενικού Δείκτη Τιμών, έναντι 8,9% τον Μάρτιο. Εκτόξευση 122,6% στο φυσικό αέριο, 88,8% στον ηλεκτρισμό. Διψήφια άνοδος σε είδη τροφίμων, διαμονή, μεταφορές και κινηματογράφους - θέατρα. Άνοδος του Eναρμονισμένου Δείκτη Τιμών κατά 9,1% τον Απρίλιο.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, όχι μόνο επιβεβαίωσαν τους φόβους για διψήφια αύξηση του πληθωρισμού, αλλά επικυρώνουν και ότι η άνοδος επιταχύνεται ταχύτατα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 10,2%, έναντι ανόδου κατά 8,9% τον Μάρτιο, κατά 7,2% τον Φεβρουάριο και κατά 6,2% τον Ιανουάριο.

Η ισχυρή αυτή η άνοδος τιμών ήταν αναμενόμενη σε έναν μεγάλο βαθμό λόγω της προ ημερών ανακοίνωσης από πλευράς Eurostat των πρώτων στοιχείων για την πορεία του Eναρμονισμένου Δείκτη Τιμών που σημείωσε άνοδο κατά 9,1% τον Απρίλιο (σ.σ. για άνοδο 9,4% έκαναν λόγο τα πρώτα στοιχεία). Καθώς λοιπόν ο εν λόγω δείκτης που μετρά την ακρίβεια ανά την ΕΕ κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ελληνικό Γενικό Δείκτη, ήταν προάγγελος των σημερινών ανακοινώσεων.

Η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο στήριξης από την ενεργειακή κρίση, επιχειρεί να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αναζητώντας πρόσθετα εργαλεία αλλά και επιμένοντας στην θέση της για ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης. Και τούτο υπό την πίεση στοιχείων που προοιωνίζoνται συνέχεια των πιέσεων: οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Απρίλιο καταγράφουν ισχυρή προσδοκία για αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες από όλους τους κλάδους αλλά και από πλευράς καταναλωτών, ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για το μήνα Μάρτιο σημείωσε άνοδο 46,2%.

Διαχέονται οι ανατιμήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1995 (δηλαδή καταγράφεται υψηλό 27 ετών). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν επίκεντρο την ενέργεια, αλλά διαχέονται πλέον και στα είδη διατροφής, στον τουρισμό, στη διασκέδαση, στις μεταφορές και σε άλλα πεδία.

Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο: κατά 122,6% τον Απρίλιο, από 68,3% τον Μάρτιο, 78,5% τον Φεβρουάριο, 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο. Στον ηλεκτρισμό η άνοδος ήταν κατά 88,8% από 79,3% τον Μάρτιο, 71,4% τον Φεβρουάριο, 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο..

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η άνοδος είναι της τάξης του 65,1% τον Απρίλιο, από 58,5% τον Μάρτιο, 41,5% τον Φεβρουάριο, 36% τον Ιανουάριο και από 34,1% τον Δεκέμβριο. Στα καύσιμα και λιπαντικά φτάνει στο 29% τον Απρίλιο, από 29% τον Μάρτιο, 23,2% τον Φεβρουάριο, 21,6% τον Ιανουάριο και 21,7% τον Δεκέμβριο.

Επίσης, διψήφια άνοδος καταγράφεται σε:

*Ψωμί και δημητριακά (10%)

*Κρέατα (14,1%),

*Γαλακτοκομικά και αυγά (11,7%)

*Έλαια και λίπη (22%)

*Λαχανικά (13,8%)

*Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%)

*Κινηματογράφοι-θέατρα (13,9%)

*Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (16,1%)

*Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (15,8%)

*Μεταφορά επιβατών με πλοίο (17,7%)

Πολύ μεγάλη είναι και η άνοδος σε φρούτα νωπά (8,6%), υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (9,4%), αυτοκίνητα καινούργια (8,9%), αλλά και στα πακέτα διακοπών (6,7%).

Αναλυτικά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Άνοδος σε μηνιαία βάση

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.

Η ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή μισθωμάτων, μηνός Μαΐου αναφέρει πως στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Μάιο 2022 διαμορφώθηκε σε 7,7% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ετήσια αύξηση 7,9% για το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider