Ρεύμα: Αγώνας δρόμου για την εφαρμογή του πλαφόν μετά τη συμφωνία με Βρυξέλλες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Αγώνας δρόμου για την εφαρμογή του πλαφόν μετά τη συμφωνία με Βρυξέλλες
Μετά το χθεσινό «πράσινο φως» στις βασικές αρχές του μηχανισμού, τη σκυτάλη παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας-Κομισιόν για να αποσαφηνίσουν τις λίγες λεπτομέρειες που απομένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της παρέμβασης από την 1η Ιουλίου. Ποιες αλλαγές έγιναν στην ελληνική πρόταση.

Επιτάχυνση της νομικής και τεχνικής προετοιμασίας της διπλής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρισμού από τον Ιούλιο, φέρνει η χθεσινή καταρχήν συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, για το ελληνικό σχέδιο δραστικής μείωσης των λογαριασμών ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, το ελληνικό σχέδιο ήταν κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης στις Βρυξέλλες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, όπως συναντήθηκαν με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το βράδυ το ΥΠΕΝ, η ελληνική πλευρά απέσπασε την προφορική κοινοτική έγκριση, αναφορικά με τις βασικές αρχές της ελληνικής πρότασης.

Τα επόμενα βήματα

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο μηχανισμός να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, κάτι που για να επιτευχθεί θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απομένουν. Έτσι, θα χρειαστεί κατ΄ αρχάς να ετοιμασθεί άμεσα το draft της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να σταλεί την επόμενη εβδομάδα στην Κομισιόν.

Επίσης, θα επιδιωχθεί να «πυκνώσουν» οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, ώστε να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του μηχανισμού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ήδη έχει βρεθεί κοινός τόπος για τις περισσότερες παραμέτρους των παρεμβάσεων, καθώς έχουν προηγηθεί δύο πολύωρες τηλεσυσκέψεις των δύο πλευρών.

Μόλις «κλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς και συμφωνηθεί και η σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση, το επόμενο (και τελικό) βήμα θα είναι να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την προσωρινή αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, όπως επίσης και για την επίσης παροδική αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής.

Αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο

Στον «πυρήνα» της ελληνικής πρότασης βρίσκεται η αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο ευθύνεται κυρίως για την ενεργειακή κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αφαιρούνται από τους ηλεκτροπαραγωγούς τα υπερέσοδα που έχουν στη δεδομένη συγκυρία, ώστε να αποζημιώνονται με βάση ένα εύλογο πλαφόν που θα τεθεί για κάθε τεχνολογία.

Σε σχέση ωστόσο με το αρχικό ελληνικό σχέδιο, η αφαίρεση των υπερεσόδων δεν θα γίνεται στην εκκαθάριση, δηλαδή με την παρέμβαση δεν θα μειώνονται σε πρώτο χρόνο τα χρήματα που λαμβάνουν για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν. Αντίθετα, οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να αμείβονται όπως και τώρα, ωστόσο θα επιστρέφουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (που παρέχει τις επιδοτήσεις) το μέρος εκείνο των εσόδων τους, το οποίο υπερβαίνει το πλαφόν.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως τα υπερέσοδα θα γίνουν μία νέα πηγή χρηματικών εισροών για το ΤΕΜ, δίπλα στα υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και των ΥΚΩ, καθώς και τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2. Επομένως, το ΤΕΜ θα έχει περισσότερα κεφάλαια για να προχωρήσει σε ακόμη πιο γενναίες επιδοτήσεις στους τελικούς καταναλωτές. Η συνέχιση των επιδοτήσεων στη λιανική αποτελεί το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης, όπου τώρα όμως θα εφαρμόζονται με οριζόντιο τρόπο, δηλαδή σε όλες τις παροχές.

Η λύση για το διασυνοριακό εμπόριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η παραλλαγή θα λύσει και το «αγκάθι» του διασυνοριακού εμπορίου, καθώς όλες οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν όπως και τώρα να τιμολογούνται με την τιμή που προκύπτει από την κανονική επίλυση της αγοράς (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς). Έτσι, τόσο οι προμηθευτές όσο και οι trader θα εξασφαλίζουν ρεύμα στην ίδια Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, χωρίς διάκριση. Ωστόσο, λόγω των αυξημένων επιδοτήσεων, οι ποσότητες που προορίζονται για εγχώριους καταναλωτές και επιχειρήσεις θα «περνούν» στη λιανική πολύ φθηνότερες.

Ανεξάρτητα πάντως από τη διαφορετική μεθοδολογία, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Επομένως, αναμένεται δραστική μείωση των τιμών λιανικής, περιορίζοντας το κόστος ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Συμφωνία επί της αρχής με Κομισιόν για το πλαφόν στην αγορά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider