Σταθερά άνω των 2,260 ευρώ ανά λίτρο παραμένει η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης ενώ το πετρέλαιο κίνησης πωλείται πάνω από 1,856 ευρώ, λίγες μόλις ημέρες προτού λήξει η παράταση της έκπτωσης ύψους 15 λεπτών ανά λίτρο. Η χώρα διανύει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι την ίδια εποχή η τιμή της αμόλυβδης κυμαινόταν στα 1,612 ευρώ ανά λίτρο ενώ η ακρίβεια τείνει να καταστρέψει όπως είναι αναμενόμενο τη ζήτηση.
Η καταστροφή της ζήτησης ή το επίπεδο στο οποίο οι υψηλές τιμές επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών από το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων μπορεί να μην έχει ακόμη εξαπλωθεί σε ευρεία κλίμακα, αλλά οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς σε ολόκληρη την οικονομία. Οι υψηλότερες τιμές στην αντλία σημαίνουν όχι μόνο λιγότερα χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών αλλά και αύξηση του κόστους για τις εταιρείες, μέρος ή το σύνολο των οποίων αργότερα θα μεταφερθεί στους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών όπως είναι το fuel pass και, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις επαναφοράς ενός πιο γενναιόδωρου επιδόματος, όμως κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί, δεν αναμένεται να συμβεί σε ευρεία κλίμακα προτού σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του Τουρισμού, κάτι το οποίο σαφώς δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Η αγορά εξακολουθεί να επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει επανειλημμένως αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τέτοιες παρεμβάσεις ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και το καθεστώς στα νησιά, για τα οποία εξετάζονται τρόποι ελάφρυνσης των τουριστών/εκδρομέων μέσω μέτρων κατ’ αποκοπή.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδίδεται σε συστηματικούς ελέγχους παραβατικότητας στα πρατήρια, εντοπίζοντας παραβάσεις στο περίπου 25% ενώ από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι έχει μειωθεί δραματικά το περιθώριο κέρδος τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με σχετική ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πρατηρίων σημειώνοντας ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων του κλάδου. Ως παράδειγμα φέρνει τις ισχύουσες τιμές της 13ης Μαΐου αναφέροντας ότι «το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,0973 ανά λίτρο (9,73 λεπτά). Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 43,38%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 52,18%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 4,44%».
Ως προς τις περιπτώσεις παραβατικότητας των πρατηρίων, η ΠΟΠΕΚ αντικρούει τα αποτελέσματα των ελέγχων υποστηρίζοντας ότι «η αισχροκέρδεια στα καύσιμα δεν συνάδει με την αποδεδειγμένη μείωση του περιθωρίου κέρδους όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα
Παρά τις μικρές διακυμάνσεις, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να πέσουν άμεσα, αντίθετα, χθες, Πέμπτη, κατέγραψαν άνοδο περίπου 3% φθάνοντας σε υψηλό δύο μηνών λόγω ενδείξεων περιορισμένης προσφοράς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαμάχη με την Ουγγαρία για την απαγόρευση εισαγωγών αργού από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Το αργό άντλησε επίσης υποστήριξη από μια μεγάλη εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε την Τετάρτη ενώ η τάση θα παραμείνει ανοδική όταν επικυρωθούν από όλα τα μέρη οι κυρώσεις της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 30 Μαΐου.
Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη αλλά η Ουγγαρία αντιδρά πιέζοντας για χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της και την επέκταση ενός αγωγού από την Κροατία.
Ακόμη και χωρίς επίσημη απαγόρευση, πολύ λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο είναι διαθέσιμο καθώς οι αγοραστές και οι εμπορικοί όμιλοι έχουν αποφύγει να προμηθευτούν από τη συγκεκριμένη αγορά.
Παραμένοντας στο πεδίο της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ+ , ο οποίος συνεδριάζει στις 2 Ιουνίου αναμένεται να τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου έτους για αύξηση των στόχων παραγωγής του Ιουλίου κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, αποκρούοντας τις δυτικές εκκλήσεις για ταχύτερη αύξηση για τον έλεγχο των τιμών.
Όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου. Η Σαγκάη ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά μετά από ένα lockdown δύο μηνών, ενώ η περίοδος αιχμής οδήγησης στις ΗΠΑ ξεκινά με το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης.