Η συζήτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πόσο επιθετικά θα πρέπει να σφίξει τη νομισματική πολιτική, είναι πιθανό να ενταθεί αυτή την εβδομάδα στο προοίμιο μιας περιόδου «μπλακάουτ» πριν από την απόφαση που θα λάβει, καθώς τα στοιχεία πιθανώς να δείξουν νέο ρεκόρ πληθωρισμού, αναφέρει το Bloomberg.
Όλοι εκτός από έναν οικονομολόγο, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν επιτάχυνση των ετήσιων αυξήσεων των τιμών, με τη ενδιάμεση εκτίμηση το 7,8%. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μόνο η Ισπανία δεν θα παρουσιάσει επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Αυτά τα στοιχεία θα προκύψουν στο πλαίσιο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης για τα επιτόκια από στελέχη της ΕΚΤ, των οποίων η ευκαιρία για να μιλήσουν πριν από την απόφαση της 9ης Ιουνίου θα λήξει την Πέμπτη.
Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο, οι διεργασίες μεταξύ του προσωπικού της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και των κεντρικών τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη θα επιταχυνθούν, καθώς θα οριστικοποιούν τις κρίσιμες προβλέψεις για την Κριστίν Λαγκάρντ, τις οποίες θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις κινήσεις που θα οδηγήσουν στην προγραμματισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έως τον Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας για τους αξιωματούχους που διαφωνούν για το πόσο γρήγορα, αλλά και πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια. Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, ο οποίος δεν θα αποκλείσει μια επιθετική αύξηση κατά μισή μονάδα- όπως έπραξε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα- επισημαίνει τον πληθωρισμό και τους σχετικούς υποκείμενους δείκτες ως βασικά δεδομένα που πρέπει να παρακολουθούνται.
«Αυτοί οι νέοι αριθμοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τον προσδιορισμό της ταχύτητας με την οποία θα πρέπει να συμβούν οι αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Giorgio di Giorgio, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Υπάρχει ένα πραγματικό κουβάρι παραγόντων που έχουν συγκεντρωθεί για να περιπλέξουν την εικόνα... Από την πανδημία, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα τη μηδενική πολιτική της Κίνας για τον Covid και τις επιπτώσεις της», ανέφερε.