Αισθητά μικρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. παρέμεινε η λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα και τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT, καταγράφοντας τις τιμές της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 33 ευρωπαϊκών χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, για τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την έρευνα η λιανική τιμή στην Ελλάδα (Αθήνα) διαμορφώθηκε στα 23,77 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν ο μέσος όρος στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στα 25,74 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά με τον μέσο όρο όλων των κρατών που περιλαμβάνονται στην έρευνα, ο οποίος άγγιξε τα 27,17 λεπτά του ευρώ ανά kWh.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας ήταν τον Μάιο η 16η ακριβότερη στις 33 χώρες που υπολογίζεται ο δείκτης HEPI. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Αγγλία (Λονδίνο) με 49,75 λεπτά του ευρώ ανά kWh, η Ιταλία (Ρώμη) με 49,32 λεπτά του ευρώ και η Δανία (Κοπεγχάγη) με 48,71 λεπτά του ευρώ.
Μηνιαία άνοδος μετά από δύο συνεχόμενες μειώσεις
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, συγκριτικά με τον Απρίλιο, τον περασμένο μήνα η εγχώρια λιανική τιμή σημείωσε αύξηση κατά 13%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη μείωση της επιδότησης, με συνέπεια να απορροφηθεί μικρότερο ποσοστό των ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική αγορά. Η αύξηση έρχεται έπειτα από δύο διαδοχικούς μήνες μείωσης των εγχώριων τιμών, η οποία για παράδειγμα τον Απρίλιο είχε αγγίξει το 11%.
Όσον αφορά τον επιμερισμό των επιβαρύνσεων, από τα 23,77 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, το 71% αντιστοιχεί στη χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το 12% αφορά τα τέλη δικτύου, ενώ το 11% τις υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (όπως π.χ. τα ΥΚΩ ή το ΕΤΜΕΑΡ). Ο ΦΠΑ είναι 6%.
11η πιο ακριβή η Ελλάδα στο αέριο
Την ίδια στιγμή, η οικιακή τιμή του αερίου διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 14,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (12,08 λεπτά του ευρώ) και τον μέσο όρο όλων των χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα (12,62 λεπτά του ευρώ).
Έτσι, η Ελλάδα (Αθήνα) κατέλαβε την 11η θέση για τον περασμένο μήνα. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ολλανδία (Άμστερνταμ) με 26,85 λεπτά του ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Σουηδία (Στοκχόλμη) με 22,89 λεπτά του ευρώ και Δανία (Κοπεγχάγη) 21,92 λεπτά του ευρώ.
Σε σχέση με τον Απρίλιο, η τιμή καταναλωτή παρουσίασε αύξηση κατά 8%, καθώς η επιδότηση απορρόφησε μικρότερο μέρος των αυξήσεων των χονδρεμπορικών τιμών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον Μάιο η ζήτηση αερίου ήταν αισθητά μειωμένη, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν πλέον ανάγκες θέρμανσης, με συνέπεια να είναι περιορισμένες και οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών.