Τα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης, με την σημερινή του μορφή (σ.σ. αφού θα αναθεωρηθεί σε λίγες εβδομάδες για να εντάξει και τον άξονα του REPowerEU) είναι πολλά. Τουλάχιστο 68 μόνο για το διάστημα έως τον Ιούλιο και την επόμενη δόση.
Συνολικά είναι περίπου 331 έως τη λήξη του σχεδίου το 2026. Αλλά, κάποια εξ αυτών έχουν ειδική σημασία για την Επιτροπή η οποία επιβλέπει την πορεία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Τα βασικά παραδοτέα του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την περίοδο 2022-23 σύμφωνα με την Επιτροπή είναι 8 και κάποια εξ αυτών ήδη δρομολογήθηκαν ή δρομολογούνται. Η επιλογή δείχνει και σε ποια πεδία η Επιτροπή δίνει πιο πολύ σημασία, εν όψει και των νέων αξιολογήσεων που θα γίνουν.
Τα παραδοτέα στα οποία κάνει ειδική μνεία η Επιτροπή είναι τα εξής:
- Έναρξη όλων των γύρων ενεργειακής ανακαίνισης των οικιστικών κτιρίων.
- Έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες αστικές και περιφερειακές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών.
- Δρομολόγηση του έργου για την προώθηση της ψηφιοποίησης των ΜΜΕ. Θα πρέπει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες για 100 000 ΜΜΕ.
- Μεταρρύθμιση του εθνικού πλαισίου για τη διά βίου μάθηση.
- Νέο νομικό πλαίσιο που θα αποσαφηνίσει τις αρμοδιότητες όλων των επιπέδων δημόσιας διοίκησης και θα αντιμετωπίσει τις αλληλεπικαλύψεις.
- Έναρξη ισχύος νομοθεσίας για την ενθάρρυνση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων με τη δημιουργία συστήματος κινήτρων και στήριξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ώστε να βοηθηθούν να αναπτυχθούν και να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας.
- Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη θέσπιση συστήματος επιβράβευσης/ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους.
- Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 (Τρίκαλα – Εγνατία).
Η σημασία των μεταρρυθμίσεων
«Η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου θα έχει καθοριστική σημασία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του» αναφέρει η Επιτροπή στο ειδικό κεφάλαιο των εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (https://www.insider.gr/oikonomia/228992/neo-plegma-parakoloythisis-tis-…). Εξηγεί πως οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη 331 οροσήμων και στόχων βάσει επιδόσεων, που συνδέονται με τα διάφορα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μέτρα. «Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί και συνέργειες μεταξύ των μέτρων αυτών και, δεδομένου του ευρέος πεδίου εφαρμογής τους, η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων θα είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της πλήρους και έγκαιρης υλοποίησης του σχεδίου» αναφέρεται.
Εξηγεί επίσης πως υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ του Σχεδίου και των ειδικών ανά χώρα συστάσεων του Συμβουλίου προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η οποία «διασφαλίζει ότι τα έργα αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες προκλήσεις». Επίσης, με βάση το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκε στο πλαίσιο των μνημονίων και επί του παρόντος παρακολουθείται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το Σχέδιο «καλύπτει πολλούς τομείς που προσδιορίστηκαν ως προκλήσεις στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του Συμβουλίου προς την Ελλάδα» όπως αναφέρεται.
Οι μεταρρυθμίσεις που προϋπήρχαν
Περιγράφονται ειδικότερα κάποιες μεταρρυθμίσεις της εποπτείας όπως τα μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσβασιμότητας του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας και προϊόντων, και τη στήριξη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Το Σχέδιο Ανάκαμψης «αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για την πολιτική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» εξηγεί επισημαίνοντας πως μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων στο πλαίσιο της έναρξης της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα ανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της στην Ευρωομάδα τον Ιούνιο του 2018, οι οποίες κάλυπταν την περίοδο έως τα μέσα του 2022. «Οι αρχές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην εκπλήρωση των εκκρεμών δεσμεύσεων. Με έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στη δημιουργία κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και στη στήριξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο δικαστικό και στο φορολογικό σύστημα, το Σχέδιο βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και τις διευρύνει σημαντικά. Αναμένεται να εκσυγχρονίσει τη διάρθρωση της οικονομίας, καθιστώντας την παράλληλα πιο ανθεκτική» αναφέρει.
Μάλιστα, η Επιτροπή πάει ένα βήμα πιο πέρα εξηγώντας πως εκτός από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλήρως το Σχέδιο που ουσιαστικά δομήθηκε το 2021, «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόσθετες προκλήσεις». Σε αυτές περιλαμβάνονται, όπως αναφέρεται, ο περαιτέρω εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος υγείας για την προώθηση των επενδύσεων και της κοινωνικής ένταξης, με παράλληλη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Η ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως το εθνικό κτηματολόγιο, μπορεί να προωθήσει περαιτέρω τις επενδύσεις. Ο περαιτέρω εξορθολογισμός της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης θα μπορούσε να συμβάλει στη συστηματικότερη στήριξη των ατόμων που αναζητούν εργασία. Υπάρχει επίσης περιθώριο για μετάβαση σε μια οικονομία πιο αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων μέσω της σταδιακής κατάργησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, της προώθησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.