Στο ΣτΕ η «τύχη» της περιβαλλοντικής άδειας για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων 200 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο ΣτΕ η «τύχη» της περιβαλλοντικής άδειας για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων 200 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα
Συζητείται στις 15 Ιουνίου αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ποιο είναι το project, ποιοι το διεκδικούν.

Στη δικαστική αίθουσα, εν προκειμένω στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα κριθεί η «τύχη» της περιβαλλοντικής άδειας που σχετίζεται με την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 200 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος για τη «Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΚΜ)» που θεωρητικά βρίσκεται στη διαδικασία έναρξης του ανταγωνιστικού διαλόγου ανάμεσα στην αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή τον Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας και τους 5 «μνηστήρες», ήτοι τους ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (μόνος πλέον στη διαδικασία, χωρίς τη Μεσόγειος, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το insider.gr), INTRAKAT, MORE - ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Σε λίγες μόλις ημέρες από τώρα, στις 15-06-2022 συζητείται ενώπιον του ΣτΕ (Ε΄ Τμήμα) αίτηση ακύρωσης (Ε1758/2021) του Δήμου Λαγκαδά κατά της με αριθμό πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/71787/4324/20-04-2021 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο: Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΚΜ)». Επί της αίτησης αυτής ο Περιφερειακός Σύνδεσμος αποφάσισε την άσκηση παρέμβασης ως έχων έννομο συμφέρον δεδομένου ότι έχει την αρμοδιότητα της εκπόνησης και υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα του συγκεκριμένου έργου. Αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφο του φορέα, η Εκτελεστική Επιτροπή του οποίου μάλιστα συνεδρίασης προ ημερών (2 Ιουνίου) για να λάβει σχετική απόφαση περί νομικής εκπροσώπησης – υποστήριξης.

Σύμφωνα με παλιότερες πληροφορίες αλλά και σχετικά δημοσιεύματα, είχαν υποβληθεί προσφυγές στο ΣτΕ από τον Δήμο Λαγκαδά ή και άλλους τοπικούς φορείς και κατοίκους κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και για λόγους που σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, και με τη χωροθέτηση της προβλεπόμενης μονάδας, για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει στο ιδιαίτερο περιβάλλον κ.α. Πάντως, ο διαγωνισμός είχε προχωρήσει κανονικά καθώς, από ότι φαίνεται, εκτιμήθηκε τότε από τους αρμοδίους ότι μέχρι να βγει απόφαση θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ωρίμασαν διαγωνιστικές διαδικασίες για να μη χάνεται χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ. Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι εν αναμονή είναι και η δημοπράτηση της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, η οποία θα είναι δυναμικότητας περίπου 150.000 τόνων κατ’ έτος και θα εξυπηρετεί το τμήμα του κεντρικού δήμου και τους ανατολικούς δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Η τάση και οι αποδόσεις στους prime γραφειακούς χώρους – 8% αύξηση στα ενοίκια

Δυναμική είσοδος της Latsco Shipping στον τομέα των Very Large Crude Carrier (VLCC)

Ερντογάν: Ρίξαμε τα τείχη που έχτισαν γύρω μας - Έγιναν πράξη όσα μας έλεγαν να μην κάνουμε

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider