(upd 14:23) Τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα και το «πράσινο φως» για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα ανάψει αυτή την εβδομάδα περιέγραψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλησε για μια σημαντική εβδομάδα για την Ελλάδα και για αποφάσεις που δρομολογουνται για την επιστροφή σε κανονικότητα.
«Παρακαλώ συνεχίστε σε αυτό το πολύ καλό πλαίσιο και υποστήριξτε το περαιτέρω», είπε, περιγράφοντας τη στενή συνεργασία που είχε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο ήταν πιο φειδωλός για επιπλέον μέτρα στήριξης γενικά ανά την ΕΕ. Κατέστησε σαφές πως η οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί βραχυπρόθεσμα είναι εθνική υπόθεση. Ωστόσο η θέση της Γερμανίας είναι η επιστροφή σε ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις που θα οδηγούσαν σε πιο μεγάλη άνοδο των επιτοκίων με επιπτώσεις και στην αγορά και στο χρέος. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρίνησε για το ίδιο θέμα πως πρέπει η στήριξη να είναι στοχευμένη ώστε συνολικά η δαπάνη να μην αυξηθεί και έτσι να βοηθηθεί η περιστολή των πληθωριστκων πιέσεων. Για την Ελλάδα είπε πως ακολουθεί αυτήν την πολιτική, διανέμοντας το περιθώριο που υπάρχει. Μίλησε, επισης, για κοινή λύση σε μακροπροθεμο ορίζοντα στο ενεργειακό πεδίο.
Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την πολυδαίδαλη προσπάθεια της Ελλάδας. Μίλησε και για πολύ μεγάλες προκλήσεις με επίκεντρο το υψηλό χρέος το οποίο, ωστόσο, επισήμανε πως είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Το χρέος το συνέδεσε και με τον πληθωρισμό γιατί οδηγεί σε άνοδο του κόστους δανεισμού.
Σταϊκούρας: Επιστροφή στην κανονικότητα
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του, ανέφερε πως η άμεση έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αναμένεται να επιβεβαιωθεί μεθαύριο, στο προσεχές Eurogroup. «Επιτυγχάνεται, συνεπώς, ένας μεγάλος εθνικός στόχος, για τον οποίο - ως Κυβέρνηση - εργαστήκαμε επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.
Κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την χώρα, κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.
Η Ελλάδα, μετά τις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας και μέσα από την συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επιδεικνύοντας σταθερότητα και διαθέτοντας ανθεκτικότητα. Παύει να τοποθετείται πλέον ως εξαίρεση στην ευρωζώνη», είπε.
Επιβεβαίωσε την πολιτική διανομής στην κοινωνία ως μέτρα στήριξης για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά παράλληλα με το στόχο επιστροφής σε πλεονάσματα. Αλλά και τη διαφύλαξη των στόχων επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα και μείωσης του χρέους. Υπάρχει ανά την ΕΕ δημοσιονομική ευελιξία, αλλά όχι ανευθυνότητα, είπε.
Επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ελληνική θέση για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό ζήτημα.
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά: «Σημειώνω την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να θυμάται ότι η Ελλάδα πάντα φύλαγε τις Θερμοπύλες της Ελλάδας και της Ευρώπης, και θα είναι έγκαιρα συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία» είπε.