Από τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικός Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.
Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση απάντησε ότι είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά και για πολίτη ψίχουλα. Σε κάθε περίπτωση τόνσιε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πάνω από τα μισά έσοδα του Μαΐου είναι από τον ΕΝΦΙΑ
Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Πάνω από τα μισά έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αρκετοί επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωση και συνεπώς πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε σε επόμενους μήνες.
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι την υπέρβαση των φόρων ροκανίζουν μέτρα και παρεμβάσεις εκτός προϋπολογισμού και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:
Παρεμβάσεις στο ρεύμα - 1,1 δισ. ευρώ
Παρεμβάσεις στα καύσιμα έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. το fuel pass/ 100 εκατ. στο diesel)
Παρέμβαση στο ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ
Παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ 370 εκατ. ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα δαπανών και συνεπώς η λογική «δώσε κι άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.
Δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
Σε μία εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα για την ακρίβεια, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, επισημαίνοντας πως θα είναι στο μέτρο του εφικτού, όσο αντέχει ο προϋπολογισμός θα γίνει παρέμβαση για να ανακουφιστούν οι πολίτες.
«Κοιτάμε πάντα την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουμε και διορθώνουμε ό,τι δεν πηγαίνει καλά. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να αδικήσει κανέναν, σκοπός είναι να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας όσο περισσότερο μπορούμε, διαχειριζόμενοι μία παγκόσμια αναταραχή. Η Ελλάδα είναι σε μία καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες», ανέφερε.
«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ήταν και παραμένει πολύ υψηλός, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αυξήσει τους φόρους. Οριζόντια μείωση στον ειδικό φόρο καυσίμων δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Οι πρατηριούχοι έχουν αναδείξει το κομμάτι των πρατηρίων που πουλάει βενζίνη κάτω της τιμής του διυλιστηρίου. Νόμος που να απαγορεύει να πουλάς φθηνότερα δεν υπάρχει. Άρα το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙ.Μ.Ε.Α (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) κάνουν καθημερινούς ελέγχους, ωστόσο δε μπορούμε να βάλουμε πρόστιμο σε κάποιον που πουλά φθηνότερα. Μπορούμε να βάλουμε πρόστιμο σε κάποιον που πουλά ακριβότερα».
Παράλληλα, είπε ότι «οι πρατηριούχοι θέτουν το εξής ζήτημα: γίνεται κάποιος να πουλά επί μακρού χρονικού διαστήματος κάτω από το κόστος; Προφανώς δε είναι λογικό. Το αν είναι προϊόν λαθρεμπορίας ή νοθείας, το βρίσκουν οι αρχές του κράτους. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διεξάγουμε ελέγχους σε πρατήρια που πωλούν κάτω του κόστους».
Για την αισχροκέρδεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ο νόμος για την αισχροκέρδεια, που έχουμε ψηφίσει, αφορά στη δημοσίευση της επιχείρησης που έχει πάρει πρόστιμο για ποσό άνω των 50.000 ευρώ ή που έχει πάρει πρόστιμο για δεύτερη φορά γι’ αυτόν τον λόγο».
«Το αίτημα για οριζόντια μείωση του φόρου προσκρούει στην οικονομική μας πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Από τη μία, τη μεριά των πολιτών που θέλουν λιγότερους φόρους και του κράτους που δεν πρέπει να βρεθεί σε κίνδυνο», συμπλήρωσε.
«Χθες είχαμε συνάντηση με τον ΟΠΕΚ, και φαίνεται πως υπάρχει ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου το 2022. Πάρα πολλές χώρες έχουν αυξημένη ζήτηση πετρελαίου για πολλούς λόγους, και η πράσινη ατζέντα έχει δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια. Εάν σταματήσει ο πόλεμος με συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας, θα είναι το πιο ευχάριστο σενάριο», δήλωσε σχετικά με τις προβλέψεις για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.