Χρυσό από τη Ρωσία εισήγαγε η Ελβετία για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δείχνοντας ότι η στάση της βιομηχανίας απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα της χώρας μπορεί να μαλακώνει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης, πάνω από 3 τόνοι χρυσού στάλθηκαν στην Ελβετία από τη Ρωσία τον Μάιο στην πρώτη αποστολή μεταξύ των χωρών από τον Φεβρουάριο.
Η κίνηση αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή για το ρωσικό χρυσό, ο οποίος έγινε ταμπού μετά την εισβολή. Τα περισσότερα διυλιστήρια δεν λάμβαναν νέο χρυσό από τη Ρωσία, αφού η Ένωση Αγοράς Χρυσού του Λονδίνου αφαίρεσε τους προμηθευτές της χώρας από τον διαπιστευμένο κατάλογο.
Αν και αυτό θεωρήθηκε ως de facto απαγόρευση του ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι κανόνες δεν απαγορεύουν την επεξεργασία του ρωσικού μετάλλου από άλλα διυλιστήρια. Η Ελβετία φιλοξενεί τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια χρυσού, τα οποία μαζί διαχειρίζονται τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρυσού. Επίσης εισάγει μικρές ποσότητες παλλαδίου από τη Ρωσία από τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διατηρήσει και να εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία, μέσω των κυρώσεων, αναζητώντας τομείς που δεν έχουν θιγεί, όπως ο χρυσός.
«Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», θα πουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τέλος της τακτικής συνόδου κορυφής τους στις 23 και τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων τους που φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου και το οποίο επικαλείται το Reuters.
Μολονότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συνεχίζεται η δουλειά για να εντοπιστούν τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο χρυσός είναι ένας από τους ενδεχόμενους νέους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν για το περιεχόμενο των συζητήσεων.