Ρεύμα: Εντός 2022 οι πρώτες χρηματοδοτήσεις μονάδων αποθήκευσης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Εντός 2022 οι πρώτες χρηματοδοτήσεις μονάδων αποθήκευσης
Ξεκινά τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σχεδιασμός των διαγωνισμών για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση αυτόνομων συστημάτων με μπαταρίες, αξιοποιώντας για τη στήριξη των επενδύσεων κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδοτική «ωρίμανση» μονάδων αποθήκευσης, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Μετά τη δρομολόγηση της θέσπισης του πλαισίου ανάπτυξης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τη σκυτάλη θα πάρει ο σχεδιασμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των διαδικασιών με τις οποίες θα λάβει επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση το πρώτο «κύμα» συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για την επενδυτική στήριξη θα αξιοποιηθούν κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευθεί για αυτό τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με τα κεφάλαια αυτά, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 800-900 MW, καλύπτοντας περίπου το 40% του κόστους κάθε επιλέξιμου πρότζεκτ.

Η επιλογή των έργων θα γίνει μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών, από τους οποίους θα προκύψουν τα έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι ανταγωνιστικές διαδικασίες να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022, ώστε να «κλειδώσουν» επενδυτική στήριξη οι πρώτες μονάδες με συστοιχίες μπαταριών και, με αυτό τον τρόπο, να ξεκινήσει την κατασκευή τους.

Ο σχεδιασμός των ανταγωνιστικών διαδικασιών αναμένεται να ξεκινήσει από το υπουργείο προς το τέλος του καλοκαιριού, με σκοπό να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε οι δημοπρασίες να διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν βασική προϋπόθεση για να ενισχυθεί το μερίδιο των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και, με αυτό τον τρόπο, να συνεχίσει να αυξάνεται το ποσοστό των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα που καλύπτεται με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Κι αυτό γιατί με δεδομένο ότι η παραγωγή των περισσότερων τεχνολογιών ΑΠΕ είναι στοχαστική, δηλαδή δεν μπορεί να «συγχρονιστεί» χρονικά με την κατανάλωση, αν δεν αποθηκευτεί όσο δεν μπορεί να καταναλωθεί αυτοστιγμεί, τότε απλώς θα απορριφθεί από το σύστημα.

Η σημασία που έχει ο νέος αυτός κλάδος, από την άλλη μεριά, εξηγεί το τεράστιο ενδιαφέρον μεγάλων εγχώριων αλλά και ξένων κλάδων για τη δραστηριοποίηση στα αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες. Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν η ΔΕΗ (η οποία έχει εξασφαλίσει άδειες για έργα ισχύος άνω του 1 GW), η Mytilineos (που έχει συμφωνήσει με την Egnatia για την απόκτηση 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, h Eunice και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Επίσης, όπως έγραψε πρόσφατα το Insider.gr, η Intrakat έχει λάβει άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 500 MW, οι οποίες προορίζονται κυρίως για τη Βοιωτία, αλλά και για Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Θράκη. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος αποθήκευσης ενέργειας περιλαμβάνονται στις «πράσινες» επενδύσεις που προγραμματίζουν οι εγχώριοι πετρελαϊκοί Όμιλοι, με τα ΕΛΠΕ να έχουν αδειοδοτήσει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 300 MW.

Παράλληλα, η Motor Oil έχει υπό ανάπτυξη επτά μονάδες αποθήκευσης, ενώ ανάλογα συστήματα διαθέτει και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της οποίας θα περιέλθει κατά 75% στη Motor Oil, μετά την πρόσφατη συμφωνία.

Αδειοδοτικά βήματα

Μετά τη ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, οι επενδυτές θα μπορούν να «ωριμάσουν» αδειοδοτικά τα σχεδιαζόμενα έργα τους, ξεκινώντας από την επικαιροποίηση των αδειών παραγωγής που έχουν λάβει, με την προσθήκη των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο πλαίσιο.

Ως προς την αδειοδότηση θα εφαρμοστούν κύκλοι υποβολής αιτήσεων από τη ΡΑΕ. Θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις προς το Ρυθμιστή, ενώ ο υποψήφιος θα πρέπει να τεκμηριώνει την οικονομική του επάρκεια. Στη συνέχεια θα συμπληρώνονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία ενώ τέλος θα εισάγονται προθεσμίες/ ορόσημα για την ωρίμανση των έργων.

Με δεδομένο ότι οι στόχοι για τη διείσδυση των ΑΠΕ πρόκειται να αναθεωρηθούν για το 2030, έτσι και το ΥΠΕΝ έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις του για τα απαιτούμενα συστήματα αποθήκευσης έως τότε. Έτσι, η ανάγκη για μονάδες αποθήκευσης έως το 2030 θα αναθεωρηθεί στα 3.500-5.000 MW, από τα 1.600 MW που προβλεπόταν έως τώρα. Επομένως, με δεδομένο ότι ήδη από το «Ελλάδα 2.0» έχουν διασφαλισθεί κεφάλαια για επενδυτική ενίσχυση του πρώτου «κύματος» έργων 1.600 MW, στόχος είναι να αξιοποιηθεί το REPowerEU, ώστε να επιδοτηθεί και το επιπλέον χαρτοφυλάκιο έργων που τελικά θα χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ο συνδυασμός αποθήκευσης και μονάδας ΑΠΕ (υβριδικοί σταθμοί). Αυτός ο συνδυασμός διακρίνεται σε σταθμού που μόνο εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο και σταθμούς που μπορούν να εγχέουν και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν έσωσε τους καταναλωτές

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι και εργοδότες από την 1η Ιουλίου

ΑΒΑΞ: Ανεκτέλεστο στα 2,2 δισ. ευρώ – Προς πώληση non core assets, ενδιαφέρον για κατοικίες στο Ελληνικό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider