Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση στην Eυρωζώνη, λέγοντας επίσης ότι η ομάδα της είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό -εάν χρειαστεί- στο ενδεχόμενο που ο πληθωρισμός συνεχίσει να «ανεβάζει ταχύτητα».
Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν συγκεντρωθεί στην Πορτογαλία για το ετήσιο συνέδριό τους, με κεντρικό θέμα τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Η Eυρωζώνη αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πληθωρισμό 6,8% φέτος — πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.
Η ΕΚΤ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, οι μετέχοντες στην αγορά έχουν ακόμη ερωτηματικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος του μηχανισμού.
Η Λαγκάρντ βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας», όπως δήλωσε η ίδια απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους.
Αύξηση επιτοκίων εν μέσω ύφεσης;
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και παρακολουθούν στενά τι λέει και τι κάνει η ΕΚΤ. Eίναι επίσης επιφυλακτικοί για τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, και για το πώς η επιστροφή σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να βάλει «τροχοπέδη» σε αυτές τις οικονομίες.
Μιλώντας στο CNBC, ο Erik Nielsen, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, είπε ότι δεν αναμένει ότι το φετινό φόρουμ θα βρει λύσεις στις ανισότητες μεταξύ των επιπέδων του δημόσιου χρέους, αλλά θα επικεντρωθεί περισσότερο στο μέλλον της νομισματικής πολιτικής.
«Μπορείς όντως να αυξήσεις τα επιτόκια εν μέσω μιας ύφεσης ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός; Θα ήταν κάτι ασυνήθιστο», σχολίασε.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στις αρχές Ιουνίου την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια ξανά μετά το καλοκαίρι. Αυτό πιθανότατα θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ σε θετική περιοχή και θα σηματοδοτήσει ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την κεντρική τράπεζα, η οποία διατηρεί τα επιτόκια κάτω από το μηδέν από το 2014.