Προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιμείνει στο σχέδιό της να ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής με αύξηση των επιτοκίων μόνο κατά τέταρτο της μονάδας, εξέφρασε σε συνέντευξη του ο Μάντις Μούλερ, ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, του οποίου η χώρα έχει τον ταχύτερο πληθωρισμό στην Βαλτική.
Σε αντίθεση με τις εκκλήσεις ομολόγων του από άλλες χώρες της περιοχής πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να εξετάσουν μια αύξηση τουλάχιστον κατά μισή μονάδα για την πρώτη κίνηση, ο Εσθονός ανέφερε πως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να κάνουν κάτι τέτοιο.
«Δεδομένης της προοπτικής για τον πληθωρισμό, είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο» κατά ένα τέταρτο της μονάδας, δήλωσε ο Μούλερ σύμφωνα με το Bloomberg. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε με περαιτέρω αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο».
Η προτεινόμενη αύξηση των επιτοκίων από τον Μούλερ είναι σύμφωνη με τις απόψεις των περισσότερων άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, αν και οι δύο συνάδελφοί του από τη Βαλτική είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια μεγαλύτερη αύξηση θα έπρεπε έστω να αποτελεί επιλογή για την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Οι χρηματαγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα τους για το ρυθμό σύσφιξης πέρα από το τέλος του έτους, με αύξηση των επιτοκίων σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες έως τον Ιούνιο του 2023 από μόλις 173 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε αυξήσεις τριών τετάρτων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η Εσθονία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Τον περασμένο μήνα έφτασε το 22%, με τη Λιθουανία στο 20,5% και τη Λετονία στο 19%.
Και οι τρεις αγγίζουν υπερδιπλάσια μεγέθη από το 8,6% για την ζώνη του ευρώ συνολικά, που ήδη υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Η Εσθονία, η οποία εντάχθηκε στο ευρώ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, πιθανότατα θα καταγράψει μέσο ετήσιο πληθωρισμό πάνω από 15%, που είναι και πάλι πολύ υψηλότερος από ό,τι αλλού στη νομισματική ένωση, είπε ο Μούλερ, ο οποίος συχνά θεωρείται ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τιμές της ενέργειας, οι αυξήσεις των οποίων στις παγκόσμιες αγορές μετακυλίονται στην περίπτωσή μας πολύ γρήγορα στους καταναλωτές», είπε για την χώρα του. «Βλέπουμε όμως επίσης υψηλό πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και ισχυρή εγχώρια ζήτηση».
Ο συνδυασμός ασθενούς ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού έχει ενισχύσει την απειλή του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ένα σενάριο το οποίο απορρίπτει ο Μούλερ.
«Για την οικονομία της ευρωζώνης, ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο», είπε. «Οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά μπορούμε ακόμα να αναμένουμε κάποια θετική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια, με τα ερωτήματα σχετικά με την προσφορά φυσικού αερίου να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο».
Οι πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ «βλέπουν» την ανάπτυξη να παραμένει πάνω από το 2% έως το 2024. Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι υπερτριπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας φέτος, κοντά στο διπλάσιο το 2023 και να συγκλίνει προς τον στόχο το επόμενο έτος.