Τελευταία ενημέρωση: 15:30
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συνεχίζοντας κοντά στο πολύμηνο υψηλό που σημείωσαν τη Δευτέρα εν μέσω των ανησυχιών για τις ενεργειακές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και λόγω της απεργίας των εργαζομένων στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία.
Το μεσημέρι της Τρίτης (14.24 ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, παράδοσης Αυγούστου, βρέθηκαν να ενισχύονται κοντά στο 2%, στα 166 ευρώ ανά MWh, ενώ νωρίτερα έφτασαν ακόμα και μέχρι τα επίπεδα των 174 ευρώ/Mwh, στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Μαρτίου.
Τη Δευτέρα, ο δείκτης έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαρτίου.
Τα προβλήματα από τη Νορβηγία
Σημειώνει πως σήμερα ξεκίνησε η απεργία των εργαζομένων στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία, με αιτήματα για αυξήσεις των μισθών από τα συνδικάτα.
Από σήμερα η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (boepd), από τα οποία η παραγωγή φυσικού αερίου καταγράφεται στα 27.500 boepd, σύμφωνα με τη διεθνή ενεργειακή εταιρία Equinor.
Από αύριο η απεργία θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου κατά 292.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου boepd ημερησίως ή σε ποσοστό 13% επί της συνολικής ημερήσιας παραγωγής, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Norwegian Group (NOG).
Η παραγωγή πετρελαίου από αύριο θα μειωθεί κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 6,5% της ημερήσιας παραγωγής στη Νορβηγία, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters.
Αν η απεργιακή κινητοποίηση κλιμακωθεί μέχρι το Σάββατο, η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί περίπου κατά 25%, ενώ η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί περίπου κατά 15%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Ο κίνδυνος της Ρωσίας
Σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμα ένας βραχυπρόθεσμος κίνδυνος έρχεται από τις εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Ιουλίου και να διαρκέσουν για 10 μέρες. Χώρες όπως η Γερμανία, η μεγαλύτερη καταναλώτρια αερίου στην Ευρώπη, εκφράζουν ανησυχίες για την τροφοδοσία σε περίπτωση καθυστέρησης για τις εργασίες συντήρησης του αγωγού.
Σημειώνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε πως οι εξελίξεις στην αγορά ενέργεια της Ευρώπης είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ιδιαίτερα «λόγω της απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας». «Μια ολοκληρωτική διακοπή των ροών αερίου από τη Ρωσία δεν πρέπει να αποκλειστεί» σημειώνει ο IEA.
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως η οριστική διακοπή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι «το λιγότερο πιθανό σενάριο, αλλά είναι υψηλές οι πιθανότητες ώστε οι ροές μέσω του Nord Stream να μείνουν χαμηλές».
Αύξηση 700% στην Ευρώπη
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το φυσικό αέριο είναι το πιο «καυτό» εμπόρευμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αποτελεί σημαντικό καταλύτη για τον πληθωρισμό παγκοσμίως, προκαλώντας ακραίες αυξήσεις στις τιμές, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα μεγάλης μεταβλητότητας στις αγορές
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του 2021 και μέχρι σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κοντά στο 700%, ωθώντας την ήπειρο στα πρόθυρα της ύφεσης.
Εν συντομία, το φυσικό αέριο «αναμετράται» με το πετρέλαιο ως το καύσιμο που διαμορφώνει τα γεωπολιτικά ζητήματα. Και απλά, δεν υπάρχει αρκετό για όλους.