Σε ανοδική αναθεώρηση στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προχώρησε η UBS, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας για την άνοδο των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία, με «πρωταγωνίστρια» τη Γερμανία.
Σε σχετικό report, ο επενδυτικός οίκος καταγράφει το νέο υψηλό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, που διαμορφώθηκε στο 8,6%, με την ισχυρότερη αύξηση των τιμών στην ενέργεια (αύξηση 41,9% σε ετήσιο βαθμό και 3,3% σε μηνιαίο επίπεδο για τον Ιούνιο) και στα τρόφιμα (αύξηση 8,9% σε ετήσιο επίπεδο και 1,1% σε μηνιαίο επίπεδο).
Οι αναλυτές της UBS συνεχίζουν να εκτιμούν πως το απόγειο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα έρθει τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας το 9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης της τράπεζας για 8,9%. Για το σύνολο του 2022, η UBS αναμένει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κλείσει στο 7,7% (από 7,6%) στην προηγούμενη εκτίμηση) και για το 2023 διατηρεί την εκτίμηση για πληθωρισμό στο 3,2%.
Στην έκθεση της UBS σημειώνεται πως οι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο του πληθωρισμού μεγαλύτερη του αναμενόμενου, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία
Αντίθετα, στη Γερμανία καταγράφηκε μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (στο 8,2% ετησίως και στο 0,5% μηνιαίως για τον Ιούνιο), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βερολίνου και στη μείωση του φόρου καυσίμου. Καθώς τα δύο μέτρα αναμένεται να σταματήσουν από τον Αύγουστο, αναμένεται άνοδος του πληθωρισμού στη γερμανική οικονομία από τον Σεπτέμβριο.
Μένοντας στα της μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης, η UBS σχολιάζει το αυξημένο επίπεδο συναγερμού για την επάρκεια σε φυσικό αέριο στο οποίο εισήλθε η Γερμανία προ ημερών. Σύμφωνα με την έκθεση «αν και το επίπεδο συναγερμού 2 στο οποίο εισήλθε η Γερμανία δεν συνεπάγεται αυτόματα πολιτικές με την καθιέρωση δελτίου για την παροχή φυσικού αερίου, η κίνηση ανοίγει την πόρτα για ανατιμολογήσεις στα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου των επιχειρήσεων.
Για να εγκριθεί το πλάνο της παροχής αερίου με δελτίο, οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας πρέπει να επιβεβαιώσουν επίσημα πως καταγράφεται έλλειψη αερίου στην εγχώρια αγορά. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Γερμανίας προχωρήσει στην κίνηση των δελτίων, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό» σημειώνει η UBS και εξηγεί:
«Στο χειρότερο σενάριο, ο άμεσος αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών λιανικής στο φυσικό αέριο, θα μπορούσε να προσθέσει από 5% έως 13% στον πληθωρισμό της Γερμανίας και κατά συνέπεια από 1% έως 4% στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Στην πράξη, ωστόσο, δεν θεωρούμε πως αυξήσεις τέτοιου εύρους θα συμβούν για πολιτικούς λόγους, που θα προκαλούσαν επιπλέον κυβερνητικά μέτρα στήριξης (δημόσιες ενισχύσεις στις εταιρείες, μειώσεις φόρων κ.α.)» αναφέρει η έκθεση της UBS.