Στράφι πήγε μια ακόμη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης της αγοράς καθώς για πολλοστή φορά βγήκαν πωλητές στα υψηλά, ενώ οι πιέσεις στις τράπεζες συνεχίστηκαν. Αντίβαρο για την αγορά οι μετοχές των ΟΤΕ και Coca Cola.
Η μεταβλητότητα παραμένει στα ύψη συνθλιβοντας την επενδυτική ψυχολογία. καθώς επενδυτές δεν αντέχουν τα ακραία πάνω-κάτω καθώς το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σκηνικό αρχίζει να εμφανίζει τις πρώτες ρωγμές. Διαρκές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων, δολαρίου και μετοχών. Το «sell the rallies» είναι το βασικό μότο των περισσότερων διαχειριστών για την αμερικανική αγορά που φυσικά συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες.
Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίζεται στη βάση των υψηλών δασμών που εάν παραμείνουν οδηγούν ολοταχώς σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Στο 125% (από 84%) αύξησε η Κίνα τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα από τις ΗΠΑ με ισχύ από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο που εκτυλίσσεται με καταιγιστικές εξελίξεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. «Με τους δασμούς στα τρέχοντα επίπεδα, δεν υπάρχει πλέον αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα στην Κίνα. Εάν η αμερικανική πλευρά απαντήσει με νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, η Κίνα θα το αγνοήσει», σημειώνεται.
Η αβεβαιότητα είναι άλλωστε το χειρότερο συναίσθημα για τους επενδυτές και όσο δεν περιορίζεται οι πωλήσεις θα συνεχίζονται. Μερίδα διαχειριστών ποντάρει είτε σε μια παρέμβαση της Fed (Fed put) που αναμένει τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και τον αντίκτυπο αυτών στα yields, είτε υποχώρηση του Τραμπ. Η δήλωση Μπέσεντ (Αμερικανός ΥΠΟΙΚ) πως η αναστάτωση στην αμερικανική αγορά ομολόγων (έφτασε μέχρι και στο 4,513% το αμερικανικό δεκαετές) δεν αποτελεί «συστημικό» κίνδυνο καταλάγιασε μερικώς τις πιέσεις, που προήλθαν από Κίνα και Ιαπωνία, που διαθέτουν και τον μεγαλύτερο όγκο αμερικανικού κρατικού χρέους μετά τη Fed. Ο Τραμπ άλλωστε θέλει να ελέγξει την καμπύλη αποδόσεων, να κρατήσει χαμηλά τα yields για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει χρέος 7 τρισ. δολαρίων. Μέχρι τα τέλη του 2026, οι ΗΠΑ πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν περίπου 7,2 τρισ. δολάρια σε ομόλογα που λήγουν, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους να έχει εκδοθεί μεταξύ 2020 - 2022 όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο 0,5% - 1,5%.
Ρωγμές στο σύστημα προκαλεί και υψηλή μόχλευση συνδυαστικά με την κατάρρευση των αξιών μιας σειράς από assets. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ανησυχίες που αφορούσαν τα υψηλής μόχλευσης multistrategy hedge funds, τα οποία κατά κάποιο τρόπο έχουν αναλάβει τη θέση που κατείχαν στο παρελθόν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, και τα οποία δανείζονται μεγάλο όγκο χρήματος για να κατέχουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Τα hedge funds δανείζονται χρήματα, αγοράζουν ομόλογα, πωλούν futures treasuries σε διαχειριστές και εισπράττουν ένα μικρό spread. Επειδή (1) δανείζονται σημαντικά κεφάλαια και (2) επειδή αυτό το trade έχει πάει στραβά στο παρελθόν, ολοένα και ενισχύονται οι ανησυχίες στις αγορές. Τα hedge funds κατέχουν μεγάλο όγκο κρατικών αμερικανικών ομολόγων, τα οποία είναι σημαντικά για τη χρηματοοικονομική ρευστότητα και αν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν αυτό το trade - επειδή είτε κινείται εναντίον τους, ή απλώς ως μέρος μιας γενικότερης απομόχλευσης - τότε αυτό θα είναι κακό σημάδι για τις αγορές παγκοσμίως.
Παρότι τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών έδωσαν μια ανάσα αρχικώς στις ελληνικές τράπεζες, μετά τις 16:00 επέστρεψαν οι πωλητές επιφέροντας ένα νεό κύμα πωλήσεων, καθώς η Wall Street επιμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Το ΧΑ δεν μένει ανεπηρεάστο στο διεθνές σκηνικό. Ακραίες μεταβολές στις δημοπρασίες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο στις 1.582,59 μονάδες, με τα vlue chips, και πιο συγκεκριμένα τον ΟΤΕ και την ΕΕΕ και τη ΔΕΗ να κρατούν όρθι την αγορά. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε ΑΛΦΑ και OPTIMA, ενώ με απώλειες έκλεισε η Eurobank. Ο τζίρος στην αγορά στα 184 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,05% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,75% στις 1.425,66 μονάδες. Στις τράπεζες ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς στο 0,49% με την Εθνική σταθερή, ενώ βαριές απώλειες 2,41% και 2,21% κατέγραψαν ΑΛΦΑ και Κύπρου. Απώλειες 0,94% για την Eurobank και βουτιά 4,11% για την Optima.
Ισχυρή άνοδος 2,07% για ΕΛΠΕ, 1,79% για τον ΟΤΕ και 1,17% για τη ΔΕΗ. Κέρδη 0,94% για την Coca Cola και 1,32% για το ΔΑΑ.
Ισχυρή άνοδος 3,23% για Φουρλής και Ideal από τα mid caps. Κέρδη για Jumbo, ΟΠΑΠ, Viohalco και Lamda.