Τουρισμός: Κατέβασαν ρυθμούς τα περιφερειακά αεροδρόμια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Κατέβασαν ρυθμούς τα περιφερειακά αεροδρόμια
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί.

Με μικρή αύξηση της τάξης του 1,3% έκλεισε ο τρίτος μήνας της χρονιάς για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport επηρεαζόμενος αφενός από την σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης κι αφετέρου από το παραδοσιακά άνευρο τουριστικά, πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Τροφοδότης της κίνησης αποτέλεσε ο προορισμός της Θεσσαλονίκης αλλά και outsider προορισμοί όπως η Καβάλα και η Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Μαρτίου που δημοσιοποίησε η Fraport, η εγχώρια επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση ενώ κατά 1,4% αυξήθηκε η διεθνής επιβατική κίνηση. Αυτό οδήγησε σε άνοδο της τάξης του 2,8% σε επίπεδο τριμήνου με βασικό τροφοδότη και πάλι την συμπρωτεύουσα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Μαρτίου, η μεγαλύτερη αύξηση – 17,3% - καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας με την εγχώρια κίνηση να αυξάνει κατά 30,9%. Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο τους περισσότερους επισκέπτες δέχτηκε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου η επιβατική κίνηση έφτασε τους 511.775 ταξιδιώτες έναντι 474.906 ταξιδιωτών του Μαρτίου του 2023, σηματοδοτώντας μια αύξηση της τάξης του 7,8%.

Με οριακά θετικό πρόσημο έκλεισαν τον Μάρτιο και τα αεροδρόμια της Ζακύνθου (1,8%) της Μυτιλήνης (1%) της Κω (0,3%) και της Κεφαλονιάς (0,2%).

Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο του Ακτίου η επιβατική κίνηση στο οποίο παρατηρήθηκε κατά 37,4% μειωμένη έναντι του 2023, σε αυτό της Σαντορίνης όπου η επιβατική κίνηση περιορίστηκε κατά 28,5% και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου η επιβατική κίνηση ήταν 11,6% χαμηλότερη έναντι του 2024.

Μικρότερες απώλειες καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της Κέρκυρας -14,3%, της Σκιάθου -6,4% και της Ρόδου -4,6%. Οριακή πτώση 0,2% και 0,6% αντίστοιχα σημειώθηκε και στα αεροδρόμια των Χανίων και της Σάμου.

Η εικόνα ήταν πανομοιότυπη και σε επίπεδο τριμήνου, με το Άκτιο, την Μύκονο, την Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο να καταγράφουν διψήφια πτώση της τάξης του -34,1%, του -24,4%, του -27,5% και του -16,7% αντίστοιχα. Πτωτικά κατά 9,2% και κατά 7,3% έκλεισε το α' τρίμηνο και για τα αεροδρόμια της Σκιάθου και της Κέρκυρας ενώ μικρότερη ήταν η πτώση στην περίπτωση της Καβάλας (-4,5%),της Κεφαλονιάς (-3,7%) και της Ρόδου (-2,1%).

Πρωταθλητής του πρώτου τριμήνου ήταν και πάλι η Θεσσαλονίκη που υποδέχτηκε 1.375.782 επιβάτες έναντι 1.268.681 επιβατών του 2024, μια αύξηση της τάξης του 8,4%. Με θετικό πρόσημο ωστόσο έκλεισε η επιβατική κίνηση και στην περίπτωση των Χανίων (+0,6%), της Σάμου (2,5%), της Κω (2,9%) και της Μυτιλήνης (0,1%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασιλάκης (Aegean): Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι ο μόνος πυλώνας της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας

Τουρισμός: Αυξάνεται η ευαισθησία των ταξιδιωτών για τις... τιμές

Τουρισμός: Δυναμικά κλείνει η 25η Μαρτίου το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς - Οι εκτιμήσεις για την σεζόν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider