Οι δύο «κρυφές πληγές» της οικονομίας στην Ευρωζώνη και... ειδικά στην Ελλάδα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι δύο «κρυφές πληγές» της οικονομίας στην Ευρωζώνη και... ειδικά στην Ελλάδα
Τα στοιχεία οικονομικής επιδείνωσης από το τελευταίο Δελτίο της ΕΚΤ διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον στο οποίο απειλεί να αποκαλυφθεί η «κρυφή πληγή» των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, που έφυγαν από τις τράπεζες αλλά όχι από την οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη από το τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της ΕΚΤ... δεν κομίζουν γλαύκα εις Αθήνας.

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται. Και βέβαια ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία «φρενάρει» την ανάπτυξη. Όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης των επιτοκίων διαμορφώνουν μια προοπτική επιδείνωσης στο β' εξάμηνο του 2022.

Οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, η διάρκεια των προβλημάτων στην πλευρά της προσφοράς και η αυξημένη αβεβαιότητα ασκούν ανασταλτική επίδραση στην οικονομία. Τα συμπεράσματα των αναλυτών της ΕΚΤ καταλήγουν ότι «οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αν και υπάρχουν διστακτικές ενδείξεις χαλάρωσης ορισμένων σημείων συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς...». Συνολικά όμως, το περιβάλλον αυτό «σκιάζει τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά».

Η «βεβαιότητα» πλέον αφορά στα αρνητικά στοιχεία

Η υψηλή αβεβαιότητα, οι πιέσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, μια περαιτέρω μείωση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα σε σημαντικό βαθμό και να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας...

Και μία νότα αισιοδοξίας, «ο αντίκτυπος περαιτέρω ενεργειακών διαταραχών θα μπορούσε να μετριαστεί από την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, τα υψηλά επίπεδα συσσωρευμένης εξοικονόμησης και τα πρόσθετα και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα...».

Η επιβράδυνση και οι... κρυφές πληγές

Αυτή όμως δεν φαίνεται να είναι η πλήρης εικόνα. Όπως είχε επισημανθεί το τελευταίο 48ωρο από σχετικά ρεπορτάζ του insider.gr, για να διαμορφωθεί σ' αυτά τα όρια η επικινδυνότητα της κατάστασης – και να μη ξεφύγει περισσότερο – η ΕΚΤ έχει... βάλει το χεράκι της. Ή για την ακρίβεια έχει χρησιμοποιήσει το «ζόμπι» του PEPP για να μετριάσει σημαντικά τις πιέσεις από τις αντιδράσεις των αγορών στα ευαίσθητα σημεία του ευρωσυστήματος, δηλαδή στις υπερχρεωμένες οικονομίες των πάλε ποτέ PIGS.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον αναλυτικό πίνακα των «αγορών» χρέους μέσα στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου με τα χρήματα του PEPP, ή μάλλον με τα χρήματα από τις λήξεις των γερμανικών, των ολλανδικών και των γαλλικών ομολόγων.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Αν η ΕΚΤ δεν είχε πέσει στην αγορά να απορροφήσει σχεδόν 10 δισ. ιταλικά ομόλογα, 5,9 δισ. ισπανικά και 1,1 δισ. ελληνικό χρέος, οι αγορές θα είχαν στείλει τα spreads και τις αποδόσεις τους στα... ύψη στα ψηλά βουνά.

Και οι συνέπειες θα ήταν άσχημες, πολύ άσχημες, ιδιαίτερα για την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά αυτό θα συμπαρέσυρε ολόκληρη την Ευρωζώνη γιατί θα υποχρέωνε τις οικονομίες αυτές, ίσως όχι άμεσα την ελληνική, να απευθυνθούν στο νέο εργαλείο στήριξης το περιβόητο TPI, που σημαίνει δάνεια για κάλυψη χρέους με μνημόνια οικονομικής πολιτικής...

Το ιδιαίτερο πρόβλημα της Αθήνας

Όμως αυτή η κρυφή πληγή δεν είναι πλέον κρυφή από την στιγμή που το γνωρίζουν με στοιχεία πλέον οι αγορές και μπορούν να υπολογίσουν τι κεφάλαια θα χρειασθούν για να βγάλουν από αυτό κέρδη σημαντικά.

Μη ξεχνάμε ότι οι ζημιές που έγιναν με την Ελλάδα το 2010 – 2012 για την Ιταλία θα είναι πολλαπλάσιες καθώς το χρέος της για την αναχρηματοδότησή του χρειάζεται πάνω από 360 δισ. ετησίως, ήτοι ένα ποσό που ξεπερνά το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέος μετά την αναδιάρθρωσή του...

Για την Ελλάδα όμως δεν σταματάνε εκεί τα προβλήματα.

Πίσω από το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων ετών στο τραπεζικό σύστημα, ήτοι την απαλλαγή του από τον ογκόλιθο των «κόκκινων δανείων» μέσω του Ηρακλή Ι και ΙΙ, «χάσκει» η ανοικτή πληγή των «κόκκινων δανείων» που δεν εξαφανίσθηκαν αλλά συνεχίζουν να περιμένουν την αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες... Και είναι 100 δισ. ευρώ.

Αυτή η «κρυφή» πληγή υπάρχει, είναι εδώ και απειλεί να αποκαλυφθεί μέσα σε ένα περιβάλλον όπως αυτό που παρουσιάζει το Δελτίο της ΕΚΤ.

Και μόνο η ύπαρξη αυτής της πραγματικότητας στα «σωθικά» της εγχώριας οικονομίας μεταφράζεται σε ασφυκτικό περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης και της ανάπτυξης, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τον συνδυασμό της με την ασφυκτική πίεση του πληθωρισμού και της μείωσης της απασχόλησης που θα είναι το χαρακτηριστικό της επόμενης φάσης της οικονομίας...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Και οι τέσσερις συστημικές στο κλαμπ του μονοψήφιου δείκτη NPE - Στο 6,8% ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων 

Μαζικές πληρωμές φόρων και ηλεκτρονικές συναλλαγές γεμίζουν τα κρατικά ταμεία

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από Σεπτέμβριο – Τι είπε για Fuel Pass 3

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider