Ουκρανία: Ένα νέο δάνειο 5 δισ. από το ΔΝΤ θα καθησύχαζε τους δανειστές της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ένα νέο δάνειο 5 δισ. από το ΔΝΤ θα καθησύχαζε τους δανειστές της χώρας
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας είναι υπό έλεγχο.

Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, θα βοηθούσε να καθησυχαστούν οι άλλοι πιστωτές της Ουκρανίας ότι η μακροοικονομική κατάσταση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας είναι υπό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

Η νέα χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περίπου 18 μήνες, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «άγκυρα» για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15-20 δισ. δολαρίων, για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο σύμβουλος Όλεγκ Ουστένκο.

Όπως ανέφερε, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με το Ταμείο σχετικά με το πιθανό αίτημα, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα σχόλια του Ουστένκο έγιναν μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κύριλο Σεβτσένκο, δήλωσε στο Reuters ότι ζητούσε έως και 20 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ για δύο ή τρία χρόνια.

Το μεγάλο μέγεθος αυτού του αιτήματος είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στο ΔΝΤ, επειδή θα έθετε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο θα βασιστεί σε ένα πακέτο χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε το 2015, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, το οποίο περιελάμβανε χρηματοδότηση 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, αλλά συνέβαλε στη μόχλευση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 40 δισ. δολαρίων.

«Ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους 5 δισ. δολαρίων, θα ήταν σύμφωνο με τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα μπορούσε να είναι καταλύτης για χρηματοδότηση από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλων μεμονωμένων χωρών», είπε ο Ουστένκο στο Reuters.

Το προηγούμενο πρόγραμμα δανείου της Ουκρανίας 5 δισ. δολαρίων ακυρώθηκε τον Μάρτιο, καθώς το ΔΝΤ ενέκρινε 1,4 δισ. δολάρια για έκτακτη χρηματοδότηση με ελάχιστους όρους τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με το Ταμείο, για να σχεδιάσουν ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα «με στόχο την αποκατάσταση και την ανάπτυξη, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: S&P και Fitch κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider