Στις ανακοινώσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έγιναν σήμερα, μπορεί κανείς να «διαβάσει» ένα σημαντικό μήνυμα: Η σωστή στρατηγική χρονικής κατανομής των φορολογικών εσόδων, μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής, ακόμα και όταν η κατάσταση μοιάζει... αδιέξοδη και εφιαλτική.
Βέβαια, πίσω από τη στρατηγική αυτή, που για το επτάμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού απέδωσε σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα, «κρύβεται» και ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας που ακούει στο όνομα «πληθωρισμός» στους έμμεσους φόρους και ειδικά στα έσοδα του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Θόδωρου Σκυλακάκη, η υπεραπόδοση εσόδων που ανακοινώθηκε οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες:
- στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
- στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
- στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους,
- καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Ο τρίτος στη σειρά αναφερόμενος παράγοντας, ήτοι η «καλύτερη» απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, είναι κοινό μυστικό ότι οφείλει την υπεραπόδοσή του κυρίως στον ΦΠΑ. Λόγω του πληθωρισμού ειδικά στα καύσιμα, στα τρόφιμα και γενικά στα είδη πρώτης ανάγκης και λαϊκής κατανάλωσης, η απόδοση του ΦΠΑ συνέχισε - και θα συνεχίζει και τους επόμενους μήνες - να τροφοδοτεί με αυξημένα έσοδα τον προϋπολογισμό.
Η διαρκής αυτή τροφοδοσία εσόδων από τη συνεχιζόμενη πληθωριστική πίεση στις τιμές, έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της σύμπτωσής του με την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική περίοδο.
Παρά τις εκτεταμένες παρατυπίες και τη διαπιστωμένη φορο-αποφυγή στον ΦΠΑ σε πολλές τουριστικές δραστηριότητες, η ροή του ΦΠΑ έχει αποκτήσει πρωτοφανή δυναμική ενίσχυσης των συνολικών φορολογικών εσόδων, όπως θα γίνει δυνατό να διαπιστωθεί, όταν δημοσιοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία.
Στο σημείο αυτό της κορύφωσης των εσόδων του ΦΠΑ, έρχεται να συμπέσει και να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο σχεδιασμός του ΓΛΚ για την κατανομή μέσα στο τρέχον έτος της παράτασης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, των μεγαλύτερων ρυθμίσεων πληρωμής φόρων του προηγούμενης φορολογικής περιόδου, του ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.
Με τον συνδυασμό αυτό συγκροτείται ένα ταμειακό και λογιστικό πλαίσιο αποτελεσμάτων για το 2022, που αναμφίβολα μπορεί να δώσει αποτελέσματα, τα οποία θα διευκολύνουν την κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική της, τόσο για το 2022 όσο – κυρίως – για το 2023, παρά την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.