Πρόγραμμα παροχής φθηνής στέγης στα νέα ζευγάρια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ενώ δικαιούχοι του θα είναι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, μισθωτοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» της ΔΕΘ θα ενταχθούν δράσεις στήριξης των νέων που θα «τρέξουν» όλο το 2023 και θα αφορούν από κίνητρα επαναπατρισμού των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, μέχρι μίσθωση ή αγορά πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια με προνομιακούς όρους.
Το στεγαστικό πρόγραμμα «πατάει» πάνω σε παρόμοια προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κ.ά.), ενώ βασίζεται κατά ένα μέρος στα επιδοτούμενα δάνεια του παλιού ΟΕΚ και κατά ένα άλλο μέρος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.
Στόχος είναι η στήριξη νέων χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.
Οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν και δεν πρέπει να ζουν συνέχεια με τους γονείς τους. Χωρίς σπίτι είναι σχεδόν αδύνατον για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια. Γι΄ αυτό επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε. pic.twitter.com/luCXqJhfD5
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 3, 2022
Το πρόγραμμα θα εκτυλίσσεται σε 3 άξονες:
- την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση - ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
- την επιδότηση ενοικίου
- την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια, αλλά και με τη μέθοδο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).
Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Υψηλότερη θα είναι η επιδότηση στα χαμηλά εισοδήματα και θα μειώνεται σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών.
Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με συμβολικό ενοίκιο, ώστε σταδιακά και σε βάθος χρόνου να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent to own).
Κίνητρα για brain gain
Παράλληλα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση των νέων στην εξεύρεση εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν κίνητρα για το brain gain (την επιστροφή στη χώρα νέων επιστημόνων). Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για φορολογικού τύπου κίνητρα σε περίπτωση πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε όποιους Έλληνες του εξωτερικού επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα μας.
«Πολλοί σκέφτονται να επιστρέψουν τώρα επειδή πιστεύουν ότι είμαστε στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, σε σημείο καμπής. Παροτρύνω τους Έλληνες του εξωτερικού να γίνουν μέρος αυτού του νέου κεφαλαίου της ιστορίας μας. Χρειαζόμαστε την εμπειρία που έχουν αποκομίσει στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Παράλληλα ανέφερε πως η κυβέρνηση θα διευκολύνει την επιστροφή τους παρέχοντας φορολογικά κίνητρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ένα ελκυστικό καθεστώς για εργοδότες και εργαζόμενους.
«Επιπλέον μετά την πανδημία ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι θα μπορείς να εργαστείς από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και η Ελλάδα προσφέρει ασφαλές περιβάλλον και εξαιρετική ποιότητα ζωής. Είμαστε ελκυστικοί όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για άλλες εθνικότητες. Θα πρέπει να είναι ο καλύτερος τόπος να εργαστείς είτε είσαι Έλληνας είτε όχι», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Άλλος ένας άξονας στήριξης των νέων εργαζόμενων θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο του 2023 (νωρίτερα από ότι προβλεπόταν) στα 751 ευρώ -από 713 ευρώ σήμερα- με τον οποίο αμείβονται χιλιάδες νέοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας.