Οι αντιρρήσεις του οικονομικού επιτελείου για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, ειδικά στα καύσιμα, παραμένουν ισχυρές, καθώς έτσι, μέσα από το κανάλι του πληθωρισμού, συνεχίζει να τροφοδοτείται με αυξανόμενους ρυθμούς ο κρατικός κουμπαράς.
Και αυτό σημαίνει μεγαλύτερος «δημοσιονομικός χώρος» για ελαφρύνσεις, που εν όψη και των εκλογών – οψέποτε και αν γίνουν – αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις πλευρές.
Όμως - γιατί υπάρχει εδώ ένα ισχυρό «όμως» - αυτό «έχει ένα όριο στο οποίο δεν επιτρέπονται λάθη, αφού αυτό ορίζεται και τελικά ορίζει, τις αντοχές της οικονομίας...», σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος στο οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr.
Έχουμε φτάσει αυτό το όριο; Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ΤτΕ, «αν δεν το έχουμε ήδη αγγίξει, είναι βέβαιο ότι με τον ισχύοντα ρυθμό εξέλιξης των πληθωριστικών πιέσεων, πολύ σύντομα θα το έχουμε ξεπεράσει, αν δεν υπάρξουν επιλεγμένες διορθωτικές παρεμβάσεις εξισορρόπησης των πιέσεων...».
Οι νέες ακραίες αυξήσεις τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όσο και το νέο επίπεδο τιμών χονδρικής στην κιλοβατώρα στην Ελλάδα φαίνεται να ορίζουν αυτή την κόκκινη γραμμή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωζώνη συνολικά. Αυτό έγινε σαφές μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ σημαντικά την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να επιβαρύνει φορολογικά την κατανάλωση του φυσικού αερίου για να περιορίσει την κατανάλωσή του.
Και στις Βρυξέλλες
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Insider.gr, αναφέρουν ότι η σχετική κίνηση από την γερμανική κυβέρνηση έγινε σε συνεννόηση με την Κομισιόν και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση – στην οποία επικεφαλής είναι ο τέως υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Θωμάς – που σιωπηρά αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη «κατανόηση και ελαστικότητα» τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023, τις αναπροσαρμογές στους έμμεσους φόρους και ειδικά στο ΦΠΑ.
Μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον το θέμα έχει εξετασθεί και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Χωρίς όμως ακόμα να έχει καταληχθεί το «υπαρκτό» περιθώριο μιας παρέμβασης στο ΦΠΑ και κυρίως ο χρόνος στον οποίο αυτή η παρέμβαση θα μπορεί να γίνει χωρίς να διαταραχθούν τα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας σε προεκλογικό περιβάλλον.
Αν και μοιάζει με μια επιχείρηση... τετραγωνισμού του κύκλου, εν τούτοις το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο, πέραν των δεδομένων τροφοδοσίας του κρατικού κουμπαρά (δημοσιονομικός χώρος), σε ένα πλαίσιο που δεν θα προκαλέσει ρήξη στις αντοχές της οικονομίας, αλλά που θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπ' όψη και τις πιέσεις λόγω του πολιτικού κύκλου, υπάρχει σε εκκρεμότητα – όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί τελευταία στο Insider.gr – η σιωπηρή διαδρομή διασφάλισης της πιστοληπτικής αναβάθμισης.
Παρ' όλα αυτά και παρά τις ενδοκυβερνητικές ισχυρές αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο παρέμβασης στον ΦΠΑ, η πίεση για μια σχετική κίνηση αυξάνεται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό.
Με πολύ πιθανή πλέον μια παρέμβαση πριν από την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στην Βουλή.