Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στη διάσκεψη του Jackson Hole, αρκετά μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια ισχυρή αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο (έως 75 μονάδες βάσης), για έναν προεφοδιασμό (εμπροσθοβαρώς) των αυξήσεων, για την υπέρβαση των «ουδέτερων» επίπεδων σε περίπτωση ανάγκης και για τη μη διακοπή της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής ακόμη και σε περίπτωση ύφεσης.
Έτσι, ο κίνδυνος ότι το μέγεθος των προβλεπόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ (50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, 25 μονάδες βάσης τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο) μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χαμηλό, έχει σαφώς αυξηθεί, όπως επισημαίνει η Commerzbank. Να τονίσουμε πως οι αγορές τιμολογούν πλέον μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με πιθανότητες 67% πλέον από 48% που ήταν την Παρασκευή.
Το πιο σημαντικό, κατά τον γερμανικό οίκο, είναι οι δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel, του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Villeroy και του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Kazaks, καθώς οι απόψεις και οι θέσεις αυτών των τριών μελών του Συμβουλίου αποδείχθηκαν συχνά, αρκετά κοντά στις πραγματικές αποφάσεις της ΕΚΤ.
Η Isabel Schnabel υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και πρέπει πλέον να δράσουν σθεναρά για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ακόμα κι αν αυτό παρασύρει τις οικονομίες τους σε ύφεση. Κατά την άποψή της, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ανταποκριθεί δυναμικά εξαιτίας των απειλών για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και του πιθανού κόστους της πολύ καθυστερημένης δράσης. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι οικονομίες έχουν γίνει λιγότερο ευαίσθητες στα επιτόκια με την πάροδο του χρόνου, κάτι που συνεπάγεται ότι θα απαιτούνταν μεγαλύτερη απόσυρση της νομισματικής προσαρμογής για μια δεδομένη επιθυμητή μείωση του πληθωρισμού. Η Schnabel προειδοποίησε επίσης τις κεντρικές τράπεζες να μην σταματήσουν στο πρώτο δείγμα μιας πιθανής στροφής των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο Villeroy ανέφερε ότι η καμπύλη Phillips μπορεί να γίνεται εκ νέου πιο απότομη στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον, έτσι ώστε το ερώτημα να γίνεται πιο κεντρικό για την αξιολόγηση του τρόπου καταπολέμησης του πληθωρισμού χωρίς να σχεδιαστεί μια δυσκολότερη, από την απαραίτητη, προσγείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό επηρεάζουν τον πραγματικό πληθωρισμό. Συνεπώς, ο ίδιος εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ μιας έντονης αντίδρασης από την ΕΚΤ: Η κεντρική τράπεζα χρειάζεται άλλη μια σημαντική αύξηση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο πριν από το τέλος του έτους, το οποίο βλέπει κάπου μεταξύ 1% και 2%. «Εάν ο πληθωρισμός - και ιδιαίτερα ο δομικός πληθωρισμός - είναι υψηλότερος από αυτό που περιμέναμε, είναι πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια πιο γρήγορα», δήλωσε.
Μια ύφεση στη Ευρωζώνη είναι πλέον πολύ πιθανή, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό και η ΕΚΤ θα πρέπει να επιλέξει μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, δήλωσε από τη μεριά του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Kazaks. «Οι frontloading αυξήσεις των επιτοκίων είναι μια λογική επιλογή πολιτικής, και θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε τόσο τις 50 όσο και τις 75 μονάδες βάσης ως πιθανές κινήσεις».
Ενδεχομένως κάπως λιγότερο σημαντικά, καθώς είναι γνωστοί για τις θέσεις τους, αποδεικνύονται τα σχόλια της τριάδας των «γερακιών» Holzmann - Knot - Nagel, όπως αναφέρει Michael Schubert οικονομολόγος της Commerzbank.
«Το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλο που νομίζω ότι η δουλειά μας είναι να αυξάνουμε τα επιτόκια κάθε έξι εβδομάδες έως ότου η εικόνα του πληθωρισμού σταθεροποιηθεί γύρω στο 2%,» δήλωσε ο Knot (επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας). Κάλεσε για αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, απηχώντας τον συνάδελφο μέλος του Συμβουλίου Holzmann (επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας), ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές εδραιώνονται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Nagel, «η ιστορία είναι αρκετά ξεκάθαρη. Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. ... Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενδέχεται να είναι περίπλοκο να καθοριστεί το πότε θα σταματήσει η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι οι δηλώσεις του Olli Rehn (επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας), που υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δράσει δυναμικά πλέον για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό - ρεκόρ και να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για αυτόν καθώς το αδύναμο ευρώ επιδεινώνει την αύξηση του ενεργειακού κόστους.