«Ναι» της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρόταση για έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στα διυλιστήρια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ναι» της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρόταση για έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στα διυλιστήρια
Σύμφωνη η χώρα μας στην εισήγηση της Κομισιόν για ανάκτηση μέρους των υπερβολικών κερδών που παρουσίασαν το 2022 οι εταιρείες των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και τα διυλιστήρια. Υπό εξέταση η εφαρμογή του μέτρου σε εθνικό επίπεδο, ακόμη κι αν η πρόταση των Βρυξελλών δεν πάρει το «πράσινο φως» από τα κράτη-μέλη, για να εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά.

Θετικά αντιμετωπίζει η χώρα μας την εισήγηση της Κομισιόν, σχετικά με την επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης επί των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με σκοπό την εξεύρεση πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών. Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια.

Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνεται στο προσχέδιο πρότασης των Βρυξελλών για νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό, στον οποίο είναι ενταγμένες και άλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Το προσχέδιο πρόκειται να τεθεί σήμερα προς έγκριση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ οι προωθούμενες παρεμβάσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στην ετήσια ομιλία της προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης, η οποία θα εκφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αμέσως επόμενη μέρα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, στο προσχέδιο οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι εκτός από τους ηλεκτροπαραγωγούς, και ο τομέας των ορυκτών καυσίμων επωφελείται από τις ακραίες αυξήσεις των τιμών και τη δημιουργία κερδών που υπερβαίνουν τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κλάδου.

«Προκειμένου να υποστηριχθούν οικονομικά τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την τρέχουσα κατάσταση κρίσης για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, όσες επιχειρήσεις έχουν πλεονάζοντα κέρδη χρειάζεται να συνεισφέρουν μέρος αυτών των κερδών, με πνεύμα αλληλεγγύης».

Ποιες ελληνικές εταιρείες «μπαίνουν στο κάδρο»

Η πρόταση της Κομισιόν είναι το «έκτακτο και προσωρινό» τέλος αλληλεγγύης να επιβληθεί στα φορολογητέα υπερβάλλοντα κέρδη της χρήσης του 2022. Στην περίπτωση της χώρας μας, τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα «άγγιζε» σίγουρα τις εταιρείες διύλισης (δηλαδή τη Motor Oil και τα ΕΛΠΕ).

Βέβαια, για να ενεργοποιηθεί το έκτακτο τέλος θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία των 27 κρατών-μελών, η οποία δεν είναι δεδομένη. Όταν η συγκεκριμένη εισήγηση τέθηκε στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, υπέρ της τάχθηκαν η Γερμανία και η Ισπανία (εκτός από την Ελλάδα), ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στο τραπέζι την εφαρμογή του έκτακτου τέλους, ακόμη κι αν η πρόταση δεν πάρει το «πράσινο φως» για πανευρωπαϊκή εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως το μέτρο θα υλοποιηθεί τότε σε εθνικό επίπεδο, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί προς ώρας οριστικές αποφάσεις για το τι θα συμβεί αν δεν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Το ελληνικό μοντέλο και η μείωση της κατανάλωσης

Στην πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνεται επίσης η πανευρωπαϊκή εφαρμογή μίας παραλλαγής του ελληνικού μοντέλου για την παρακράτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Σύμφωνα με το προσχέδιο, από την παρακράτηση προβλέπεται να εξαιρεθούν οι μονάδες φυσικού αερίου, ενώ για την άντληση των υπερεσόδων προτείνεται να τεθεί ένα ενιαίο πλαφόν, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές αγορές ρεύματος της «Γηραιάς Ηπείρου».

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει εξαίρεση ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο, ώστε να συνεχίζουν να παρακρατώνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπερέσοδα από τις μονάδες αερίου. Επίσης, η Κομισιόν εισηγείται την περιστολή της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής, αλλά και τη γενική μείωση της ζήτησης σε ρεύμα.

Θέση της χώρας μας είναι μόνο η περικοπή της κατανάλωσης να τεθεί σε υποχρεωτική βάση μόνο για τις ώρες αιχμής, ενώ να είναι σε εθελοντική βάση η γενική μείωση της κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν έως 60% για δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο

«Υπερταμείο»: Πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει το δημόσιο real estate

Αρ. Καρυτινός (Prodea): Το καλό σενάριο για τον τομέα ακινήτων – «Πράσινες» επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider