Στο μοντέλο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, που βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του «Υπερταμείου» με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και γνώμονα προφανώς την αποκόμιση οφελών για το κράτος και την κοινωνία, αναφέρθηκε χτες ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, Γρ. Δ. Δημητριάδης, σε σχετική ημερίδα στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, με θέμα «Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα - Η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιριών του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics» με στόχο την ανάδειξη της στρατηγικής του Ομίλου στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε κρίσιμους τομείς για την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά τη συζήτηση του 1ου πάνελ, με θέμα «Στρατηγικές αξιοποίησης του Real Estate στην Ελλάδα ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης», ο CEO του Υπερταμείου μίλησε για την πολυδιάστατη στρατηγική του Ομίλου για το real estate και τα logistics, τονίζοντας ότι η συντονισμένη αξιοποίηση και παρέμβαση δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία και την κοινωνία, όσο και στο περιβάλλον. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης και ανάπτυξης των 1000 πρώτων ακινήτων της ΕΤΑΔ. Εστίασε δε, στον αναπτυξιακό ρόλο του Ομίλου και για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών οι οποίοι χρειάζονται σταθερούς θεσμικούς συνομιλητές που να συνδυάζουν την ευελιξία την αποτελεσματικότητα και τη θεσμική αξιοπιστία, χαρακτηριστικά τα οποία συνδυάζει το Υπερταμείο.
Ο συντονισμός και η πιλοτική δράση – «Μετράμε πόσα ακίνητα έχουμε»
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι είναι σημαντικός τόσο ο συντονισμός «δυνάμεων» όσο, βέβαια, και η αξιοποίηση συνολικά του εγχώριου δημόσιο real estate. Στην παρούσα φάση ήδη το «Υπερταμείο» επιχειρεί να «μετρήσει τι έχει στον τομέα ακινήτων», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του, προχωρώντας και σε σχετική αποτίμηση 500 + 500 ακινήτων σε πρώτη φάση. Σημειώνεται ότι η ΕΕΣΥΠ έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα αντίστοιχα sovereign funds της Ευρώπης. Για παράδειγμα, μόνο της ΕΤΑΔ ανέρχεται σε περίπου 70 χιλ. ακίνητα αν και δεν είναι, ως γνωστόν, όλα αξιοποιήσιμα, ενώ το «πακέτο» συμπεριλαμβάνει τις εκτάσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ και των λοιπών πολλών θυγατρικών.
Κατά συνέπεια, στο «Υπερταμείο» θεωρούν βασικό ζήτημα και τον συντονισμό που θα βοηθήσει προς την αξιοποίηση της περιουσίας σε μια δύσκολη συγκυρία στην οποία ο φορέας μετασχηματίζεται «πατώντας πάνω σε 3 πυλώνες».
Αφενός με στόχο να βελτιώσει τις υπηρεσίες στις θυγατρικές του (μεταξύ των οποίων και οι ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ΕΛΤΑ κ.α.), αφετέρου, να πετύχει έσοδα/μερίσματα προς όφελος των εταιρειών και της κοινωνίας/οικονομίας. Εξ ου και σταδιακά προχωρά σε αλλαγή φιλοσοφίας και μοντέλου καθώς, όπως είχε αναδείξει το καλοκαίρι το insider.gr, πλέον μετεξελίσσεται σε Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο (Public Wealth Fund) που θα διακρίνεται για την καλύτερη και πιο επαγγελματική διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με στόχο τα βελτιωμένα έσοδα. Μάλιστα, ήδη είναι σε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα ώστε να επενδύσει, σε αρχική φάση, μέσω αυτών «εξωτερικά» ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ ως πιλοτικό σύστημα επένδυσης μέχρι να «τρέξουν» εσωτερικές διεργασίες.
Τι θέλουν οι επενδυτές
Κατά τον κ. Δημητριάδη οι υποψήφιοι επενδυτές «θέλουν εκτός από ενημέρωση έναν… συνομιλητή αξιόπιστο. Υπάρχει ενδιαφέρον, με το Υπερταμείο να έχει την ιδιαιτερότητα να έχει στενή σχέση με το κράτος, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σκέψεις σε επενδυτής όσον αφορά σε τυχόν πολιτικό ρίσκο, ωστόσο, έχει ανεξαρτησία, συνέχεια σε βάθος χρόνου και είναι εκτός πολιτικού/εκλογικού κύκλου και ρίσκου». Κατά τον ίδιο, υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για διάφορα assets, μεταξύ των οποίων και το real estate (ή και αεροδρόμια κ.α.).
Σημείωσε επίσης ότι η ενεργειακή κρίση λόγω πολέμου επηρεάζει τις θυγατρικές του Υπερταμείου, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει απόφαση για συγκράτηση τιμών σε αυτές (εταιρείες ύδρευσης, μέσα μεταφοράς κ.α.), κάτι που βέβαια σημαίνει πρόσθετο κόστος για τις θυγατρικές. «Θέλουμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στο 3ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα», ανέφερε ο επικεφαλής του fund, που σημείωσε ότι θέλουμε να αναπτύξουμε και τον τομέα logistics κεντρικά αλλά και μέσω κάθε θυγατρικής.
Μάλιστα, σε άλλο πάνελ της ημερίδας, ο κ. Στ. Γιουρέλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος του Υπερταμείου είναι η ενίσχυση της αποτίμησης των assets του φορέα κατά 15% έως το 2024, με τα ακίνητα βέβαια να έχουν περίοπτη θέση στο στρατηγικό πλάνο. Έδωσε έμφαση στον κοινωνικό ρόλο του Υπερταμείου καθώς, στην ενεργειακή κρίση, διασφαλίζει ότι οι αυξήσεις του κόστους (στις συγκοινωνίες και το νερό) δεν μεταφέρονται στους καταναλωτές. Τόνισε επίσης ότι το Υπερταμείο λειτουργεί ως καταλύτης για την ενεργειακή μετάβαση των θυγατρικών του και τις οριζόντιες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.
Ποιο ήταν το γενικό πλάνο
Θυμίζουμε ότι το fund σχεδιάζει να κινηθεί στο μοντέλο sovereign wealth funds με σημαντικές αποδόσεις, όπως της Σιγκαπούρης (Απόδοση Περιουσιακών Στοιχείων (ROA) από την ίδρυση: 15%), της Φινλανδίας (8%), της Πορτογαλίας ή της Μαλαισίας (4,46%). Όπως πρόσφατα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από τον επικεφαλής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το επιχειρησιακό σχέδιο 2022-2024, ο φορέας θα έχει ως στόχο την αύξηση της Καθαρής Αξίας των Περιουσιακών Στοιχείων κατά 15% έως το 2024, που σημαίνει από 6 δις ευρώ (NAV χωρίς αεροδρόμια και ΤΑΙΠΕΔ) σε 6,9 δις, τη βελτίωση Απόδοσης Μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60%, ενώ ανακοίνωσε άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην Ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση - για πρώτη φορά - του επενδυτικού ρόλου του στη χώρα. Παράλληλα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%. Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ.
Η Διοίκηση του Υπερταμείου είχε αναφερθεί το καλοκαίρι και σε μία σειρά από σημαντικά έργα που είναι σε προετοιμασία ή σε εξέλιξη όπως το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 1000 ακινήτων της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τη Διοίκησή της, με τον σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022. Μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί και για τα υπόλοιπα ακίνητα της ΕΤΑΔ αλλά και ευρύτερα για όσα είναι υπό τον έλεγχο του fund. Πρόκειται για διαγωνισμούς εκτιμητών που θα φτιάξουν το «ανάγλυφο» της ακίνητης περιουσίας (τι ακίνητα υπάρχουν, οι αξίες, οι τρόποι αξιοποίησης). Με αυτό τον τρόπο, πάνω σε αυτό το μοντέλο, θα γίνει η αποτίμηση όλων των ακινήτων της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή της ΕΤΑΔ συν των άλλων. Επίσης είχε γίνει λόγος για το ενδεχόμενο σύστασης μιας ΑΕΕΑΠ με καλά ακίνητα της ΕΤΑΔ και της ΓΑΙΑΟΣΕ, σε ορίζοντα 2ετίας. Άλλωστε, το πλάνο με την κατηγοριοποίησης και αναζήτησης της αποτίμησης των ακινήτων που βρίσκονται υπό το Υπερταμείο βοηθάει ώστε να αξιοποιηθούν κάποια εξ αυτών και μέσω της σύστασης ΑΕΕΑΠ.