Κομισιόν: Πώς θα φορολογηθούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων – Υποχρεωτικό «ψαλίδι» 5% στο ρεύμα τις ώρες αιχμής

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Πώς θα φορολογηθούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων – Υποχρεωτικό «ψαλίδι» 5% στο ρεύμα τις ώρες αιχμής
Το έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων θα ανακτηθεί από τα κράτη-μέλη, καθοριζόμενο τουλάχιστον στο 33% στο τμήμα των φετινών κερδών των εταιρειών που υπερβαίνει κατά 20% τη μέση κερδοφορία τους την τελευταία 3ετία, όπως ανέφεραν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Το έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων θα ανακτηθεί από τα κράτη-μέλη, καθοριζόμενο τουλάχιστον στο 33% στο τμήμα των φετινών κερδών των εταιρειών που υπερβαίνει κατά 20% τη μέση κερδοφορία τους την τελευταία 3ετία, όπως ανέφεραν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα από την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ στην αγορά ενέργειας με στόχο τη στήριξη κυρίως των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από την επικεφαλής της Επιτροπής, ο κ. Τίμερμανς ανέφερε πως «οι προτάσεις της Κομισιόν είναι πρωτοφανείς, γιατί πρωτοφανής είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Γηραιά ήπειρος δεν θα επιστρέψει στην εποχή των φθηνών ορυκτών καυσίμων.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κομβικής σημασίας θεωρείται η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά κατά 10%.

Το μέτρο θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς η μείωση της κατανάλωσης είναι κομβική για την υλοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν. Παράλληλα, τόνισε πως στις ώρες αιχμής η μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι της τάξης του 5% ώστε να αποφευχθεί η χρήση των κοστοβόρων μονάδες αερίου και να επιτευχθεί μείωση των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα: Επείγουσα παρέμβαση ενάντια στις αυξήσεις στην ενέργεια - Τα 3 προτεινόμενα βήματα

Όπως τονίστηκε, οι χώρες θα καθορίσουν ποιες είναι οι ώρες αιχμής στα εθνικά τους συστήματα ηλεκτρισμού και επομένως ποια διαστήματα θα καλύψει η περικοπή.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο ζήτημα του πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρισμό με χαμηλό κόστος αλλά και στην έκτακτη εισφορά από βιομηχανίες που καταγράφουν υψηλά περιθώρια κέρδους.

Αναλυτικότερα, η παρακράτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, από τις οποίες θα εξαιρεθούν οι σταθμοί αερίου, θα υλοποιηθεί με την επιβολή πλαφόν ύψους 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα έσοδά τους από τις χονδρεμπορικές τιμές.

Σε συνδυασμό με το έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, τα κράτη-μέλη θα συγκεντρώσουν 140 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων.

«Τεράστιο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αερίου»

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την «βάρβαρη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Τίμερμανς ανέφερε πως η Επιτροπή κινήθηκε ταχύτατα ώστε να βρει νέους προμηθευτές ενέργειας εκτός από τη Ρωσία, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις της κρίσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως το μπλοκ επιτάχυνε την μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ παράλληλα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της μείωσης της χρήσης αερίου ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια για τους Ευρωπαίους τον χειμώνα.

Ωστόσο, επισήμανε πως το τεράστιο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αερίου παραμένει σημαντικό πρόβλημα, σημειώνοντας πως η αγορά ενέργειας σαμποταρίστηκε από την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την πλευρά της η Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε σχετικά: «Προβαίνουμε σήμερα σε μια επείγουσα παρέμβαση στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας ανώτατα όρια στα έσοδα για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος και επιτρέποντας τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη ρύθμιση των τιμών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αντλήσουν και να ανακατευθύνουν έσοδα σε όσους τη δύσκολη αυτή περίοδο έχουν ανάγκη, χωρίς να υπονομεύεται η μακροπρόθεσμη λειτουργία της αγοράς».

Τέλος, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Η πρότασή μας για εισφορά αλληλεγγύης από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων θα διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα ενεργειακή κρίση με πνεύμα δικαιοσύνης. Σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς για τόσους πολλούς πολίτες και τομείς της οικονομίας, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων απολαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλά έσοδα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των τομέων που έχουν πληγεί σοβαρά, καθώς και για τη στήριξη των επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την ενεργειακή απόδοση. Απέναντι στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τον Πούτιν, χρειαζόμαστε μια συλλογική προσπάθεια αλληλεγγύης προκειμένου να οικοδομήσουμε μια ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη Ευρώπη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα υπερκέρδη - 140 δισ. στη στήριξη των καταναλωτών - Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

Σκρέκας: Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider