Με προβληματισμό υποδέχονται οι φορείς της αγοράς τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για επικείμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ.
«Αν επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις μας θα κινδυνεύσουν να κλείσουν» σχολίασε, μιλώντας στο insider.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακελλαράκης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του κλάδου για τις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν, όπως όλα δείχνουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως η τιμή πώλησης των καυσόξυλων είχε διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα για μια δεκαετία. «Αυξήθηκε τώρα γιατί αυξήθηκαν όλα. Το κόστος ζωής είναι πιο ακριβό», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία βούληση να αισχροκερδήσουν.
Η τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μπροστά στο φόβο εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε απαγορευτικά επίπεδα, γυρίζουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αναζητώντας άλλες λύσεις για τη θέρμανση των κατοικιών τους ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
Ανησυχία για ελλείψεις στην αγορά
Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλες ελλείψεις σε καυσόξυλα τους προσεχείς μήνες, καθώς έχουν «κλείσει» παραδοσιακές αγορές όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία. «Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται αναγκάζει τους γείτονες, όπως οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί, να βάλουν φρένο στις εξαγωγές ξυλείας, προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες», εξηγεί ο κ. Σακελλαράκης.
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως και η Βόρεια Ελλάδα σταματά να στέλνει ξύλα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Νότια Ελλάδα, προκειμένου να μην ξεμείνει τον χειμώνα. «Και φυσικά είναι και το μεταφορικό κόστος. Η επαρχία δεν φέρνει πια ξύλα στην Αθήνα γιατί πρέπει να πληρώσει και επιπλέον 1.000 ευρώ τη νταλίκα για τη μεταφορά τους. Αντ’ αυτού, προτιμάει να προμηθεύσει με καυσόξυλα τις γύρω περιοχές», συμπληρώνει.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα που εντοπίζεται και στο μέτωπο της εξυπηρέτησης, καθώς πλέον, λόγω της ζήτησης που έχει αυξηθεί κατακόρυφα, για να προμηθευτεί κανείς καυσόξυλα πρέπει να περιμένει 20-25 ημέρες, ακόμη και έναν ολόκληρο μήνα. «Ξεχάστε την εξυπηρέτηση μέσα σε δύο μέρες», σημειώνει.
Αναζητείται ο μήνας αναφοράς για την επιβολή πλαφόν
«Θα εφαρμόσουμε πλαφόν και στο πέλετ και στο ξύλο κατά τα πρότυπα που έχουμε ήδη επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε», εξήγησε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
«Αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι όμως λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα» τόνισε.
Η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ξυλείας θα είναι στα πρότυπα του μέτρου για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που επιβλήθηκε σε καύσιμα και είδη διατροφής τον περασμένο Μάρτιο, λίγα 24ωρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οδηγός για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων τέθηκε, κατ’ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ το πλαφόν επιβλήθηκε όχι μόνο στην πώληση αγαθών, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών.
Γιατί επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, αλλά όχι στην τιμή
Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, η επιβολή πλαφόν στην τιμή συνιστά ένα μέτρο που δεν προκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς δημιουργεί συνθήκες «μαύρης» αγοράς, αφού αναπόφευκτα οδηγεί τους άμεσα εμπλεκόμενους στην επιβολή της ανώτατης τιμής. Η επιβολή πλαφόν στην τιμή ενός προϊόντος δεν αποφασίστηκε ούτε κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού όταν η ζήτηση για προστατευτικές μάσκες σκαρφάλωσε στα ύψη σχεδόν… εν μια νυκτί.