Η εκπληκτική αύξηση του τουρισμού φέτος δεν φαίνεται ικανή να εκτονώσει την δραματική πίεση από την μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας στο εσωτερικό της εγχώριας οικονομίας.
Οι ενέσεις από τον τουρισμό και τον μήνα Αύγουστο, αναμένεται ότι θα δώσουν κάποιες ανάσες, όπως και τον Ιούλιο, που το πλεόνασμα εκτινάχθηκε, σχεδόν διπλασιάστηκε στο 1,1 δισ. ευρώ.
Οι «ανάσες» αυτές παρ' όλα αυτά δεν φαίνονται ικανές να εξισορροπήσουν τις πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή της χρονιάς και τροφοδοτούν την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που καταγράφονται στις συνολικές συναλλαγές με το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.
Η επιδείνωση αυτή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, αντισταθμίστηκε εν μέρη από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, κατά κύριο λόγο όμως το βάρος της ελάφρυνσης προέρχεται από τον τουρισμό που «έδωσε» έσοδα που ξεπερνούν τα 8,8 δισ. ευρώ.
Η «καθαρή» εικόνα του ελλείμματος καταγράφεται σε σταθερές τιμές με την αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών σε απόλυτους όρους. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4,0% σε σταθερές τιμές και οι εισαγωγές κατά 16,0% σε σταθερές τιμές. Οι εξαγωγές αγαθών - χωρίς καύσιμα - σημείωσαν αύξηση μόλις 3,8% σε σταθερές τιμές ενώ οι εισαγωγές αγαθών - χωρίς καύσιμα - σημείωσαν αύξηση 14,9% σε σταθερές τιμές.
Η αύξηση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών είναι πάντα «άγγελος» κακών νέων για την οικονομία καθώς... φωτογραφίζει την ανάγκη της οικονομία για ρευστότητα και επιπλέον χρηματοδότηση. Όταν αυτό συμβαίνει σε περιόδους που το χρήμα γίνεται ακριβότερο ή περισσότερο δύσκολο για να εξασφαλισθεί ή και τα δύο μαζί, τότε αυξάνονται οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων και σε κάθε «κανάλι» χρηματοδοτικών ροών. Ήδη το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε εκ νέου «τσιμπήματα» στις αποδόσεις των ομολόγων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed σε λιγότερο από 36 ώρες δρομολογεί μεγαλύτερες πιέσεις για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ η οποία θα βρεθεί στο δίλλημα μιας επιλογής που θα δυσκολέψει και τα ελληνικά ομόλογα. Τα «καλά» νέα βέβαια είναι ότι τα προσωρινά στοιχεία του Αυγούστου προδικάζουν ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα από την πλευρά του τουρισμού, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να ανατρέψει την συνολική εικόνα και τις προοπτικές του ελλείμματος του ισοζυγίου ειδικά καθώς θα συρρικνώνεται το τουριστικό «έσοδο» πλησιάζοντας ο χειμώνας.
Photo: GettyImage/Ideal Images