Κάθε προσπάθεια υπολογισμού του κόστους του πακέτου των μέτρων στήριξης που λαμβάνονται φέτος και το 2023 αλλάζει, από ακόμα και εντός της ημέρας, ανάλογα με την κύμανση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και το πως αυτές οι τιμές επιδρούν και στο κόστος παραγωγής του ρεύματος, αλλά και στα υψηλότερα «υπερκέρδη» των παραγωγών (που τροφοδοτούν την επιδότηση χωρίς δημόσια δαπάνη). Η αλλαγή στα κόστη είναι πολύ μεγάλη: αρμόδια στελέχη εξηγούν πως για κάθε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα μεταβολής της διεθνούς τιμής αερίου (TTF), συνεπάγεται αλλαγή του κόστους του πακέτου κατά 50 εκατομμύρια ευρώ (για ένα μόνο μήνα).
Έτσι, μετά τα ευχάριστα νέα των τελευταίων 10 ημερών (σ.σ. λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών που οδήγησαν σε επανυπολογισμό του κόστους του πακέτου), πλέον η τάση (άγνωστο για πόσο ή σε ποιο βαθμό) άλλαξε και πάλι: η νέα άνοδος τιμών που παρατηρήθηκε σήμερα και μέχρι το απόγευμα (όταν και σημειώθηκε νέα πτώση), έπειτα από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση ανοίγει ξανά τα «κομπιουτεράκια», επιβεβαιώνοντας το ποσό χαμηλή είναι η ορατότητα και πως κάθε εκτίμηση μοιάζει με… ρωσική ρουλέτα.
Στο θέμα αναφέρθηκε από το Βήμα της Βουλής και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι αυξομειώσεις δείχνουν την μεγάλη μεταβλητότητα, αλλά και την ανάγκη να υπάρχουν πολεμοφόδια στην άκρη για να καλυφθούν οι ανάγκες όπως αυτές θα διαμορφώνονται.
Ο πονοκέφαλος των προβλέψεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν ακόμη και για τον Σεπτέμβριο το κόστος για τα κρατικά ταμεία δεν έχει κλειδώσει. Η κεντρική εκτίμηση είναι πως από τα 1,9 δισ. ευρώ της επιδότησης, τα 900 εκατ. θα τα δώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ανάλογα όμως με την πορεία των διεθνών τιμών (σ.σ. καθώς απομένει σχεδόν ένα 10ήμερο) μπορεί να περιορισθεί στα 800 εκατ. ευρώ ή να αυξηθεί στα 1,1 δισ. ευρώ.
Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου πως το πακέτο του Οκτωβρίου κοστολογείται σε 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 100 εκατ. ευρώ θα έρθουν από τα κρατικά ταμεία (σ.σ. λόγω της αλλαγής μείγματος καυσίμου στην παραγωγή ρεύματος, των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των αυξημένων δυνατοτήτων κάλυψης του υπολοίπου ποσού από τα υπερκέρδη). Δηλαδή για το τελευταίο τρίμηνο, υπό αυτές τις συνθήκες, το κόστος θα μπορούσε να είναι 300 εκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά ταμεία.
Βεβαίως, πλέον, η κυβέρνηση πορεύεται μήνα με το μήνα στο πεδίο του ρεύματος. Αρμόδιες πήγες εξηγούν ότι πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι το ρεύμα και διασφάλιση των δημοσιονομικών πόρων για την επαρκή επιδότηση όλο το επόμενο διάστημα, με δεύτερη προφανή προτεραιότητα την θέρμανση, αφήνοντας (προς το παρόν τουλάχιστον) σε δεύτερη μοίρα το περιθώριο για άλλα μέτρα που ζητά η αγορά και οι καταναλωτές.
Το ακορντεόν του κόστους
Στοιχεία κόστους για το σύνολο του 2022 έδωσε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Εξήγησε πως πλέον, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, τα μέτρα στήριξης μόνο για το πεδίο της ενέργειας, ανέρχονται στα 12,4 δισ. ευρώ για το 2022, από 13,2 δις ευρώ εκτιμήσεων προ 10ημέρου κατά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε το ΥΠΟΙΚ τον Ιούνιο. Από αυτά, προ 10ημέρου το πακέτο για το ρεύμα κοστολογούνταν στα 10,6 δισ. ευρώ και πλέον το κόστος είναι 9,8 δισ. ευρώ (μαζί με τα υπερκέρδη που τροφοδοτούν τις επιδοτήσεις).
Όσο για το καθαρό δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 4,2 δισ. ευρώ πλέον από 4,3 δις ευρώ προ 10ημέρου. Δηλαδή δημοσιονομικά το όφελος είναι μόνο 100 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο είναι μεταβολή στις δυνατότητες κάλυψης από τα υπερκέρδη που προκύπτουν λόγω των διεθνών τιμών αερίου.