Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για εφέτος προχώρησε η UniCredit, ανεβάζοντας πλέον τον πήχη στο 5,7% από 4,1%. «Καμπανάκια» από τον ιταλικό οίκο για το 2023.

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για εφέτος προχώρησε η UniCredit, ανεβάζοντας πλέον τον πήχη στο 5,7% από 4,1% και περιορίζοντας ελαφρώς την εκτίμησή της για το 2023 στο 0,7% από 1,1%.

Η αναθεώρηση αυτή βασίζεται στην ισχυρότερη - από το αναμενόμενο - πορεία και δυναμική του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω της έντονης ιδιωτικής κατανάλωσης και της αναδιαμόρφωσης των αποθεμάτων. O ιταλικός οίκος, αναμένει μια ευρεία σταθεροποίηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τριμήνο του έτους και εκτιμά ότι θα ακολουθήσει μια σημαντική συρρίκνωση κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η συνεχιζόμενη ώθηση από τον τουρισμό εξασθενεί και οι επίμονα έντονα υψηλές τιμές ενέργειας μαζί με τους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. Αναλυτικότερα, ο ιταλικός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 10,3% για εφέτος, προτού υποχωρήσει στο 5% το 2023. Όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, εκτιμά πως θα κινηθεί στο 4,6% το 2022 και στο 2% το 2023, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό και πιο συγκεκριμένα στο 1,7% του ΑΕΠ και στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2022 και για το 2023 αντίστοιχα.

Η Tullia Bucco, οικονομολόγος της UniCredit που καλύπτει σε επίπεδο ανάλυσης και εκτιμήσεων την Ελλάδα, αναφέρει πως «το ενεργειακό μείγμα αφήνει τη χώρα σχετικά λιγότερο εκτεθειμένη στη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 – ο μόνος κλάδος μεταποίησης που εξαρτάται από το φυσικό αέριο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η όποια έχει ήδη αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιγνίτη. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών ενέργειας είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα κατά τους επόμενους μήνες, μειώνοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων». Ελαφρυντικό, σύμφωνα με την ίδια, αποτελεί ο περιορισμός, εν μέρει, του αντίκτυπου στην ιδιωτική κατανάλωση από την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και τα μέτρα κρατικής στήριξης.

UniCredit

Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα επιβεβαιώνουν πως, ενώ το κομμάτι των υπηρεσιών εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μια ισχυρή τουριστική περίοδο, ο μεταποιητικός κλάδος δέχεται μια αυξανόμενη πίεση λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους. Ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε περαιτέρω, περνώντας χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων τον Αύγουστο. Παράλληλα, μια επίμονη επιβράδυνση της ζήτησης, ειδικά από το εξωτερικό, ώθησε τους κατασκευαστές να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, να μειώσουν τις εισαγωγές και να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την Bucco, υπάρχουν ενδείξεις για μια σταδιακή βελτίωση στα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, μειώνοντας τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας στο κόστος παραγωγής, αν και δεν είναι σαφές για πόσο καιρό δύναται να αποτελέσει ένα αντίβαρο και να προσφέρει μια βάση στήριξης. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές έχουν γίνει ολοένα και πιο απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους και σχεδιάζουν να αναβάλουν τις μεγάλες αγορές.

H UniCredit αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο του ελλείμματος του 2% του ΑΕΠ για φέτος, καταφέρνοντας να περιορίσει την αύξηση του συνολικού ελλείμματος στο 4,6% (στάθηκε στο 7,4% το 2021). Η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (κατά μέσο όρο 8,4% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του 2022) και η ευνοϊκότερη εξέλιξη της φορολογικής βάσης είναι πιθανό αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τους «μοχλούς» κίνησης για αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα, η Bucco τονίζει πως «η μέχρι τώρα πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών είναι αρκετά ενθαρρυντική χάρη στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο άμεσος δημοσιονομικός αντίκτυπος των κρατικών παρεμβάσεων για τη μερική προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας περιορίζεται μόλις στο 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή σχεδόν το ήμισυ της ακαθάριστης αξίας τους, καθώς τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και από τον φόρο επί των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών - παραγωγών ενέργειας έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότησή τους. Η Bucco αναμένει ότι η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει στη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης από το 193% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 175% μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider