Λάθος απάντηση στην τρέχουσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ τη νέα κοινή έκδοση χρέους στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει αντ 'αυτού να εξετάσουν μια ταχύτερη λύση που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για εθνικό δανεισμό.
Η Γαλλία ασκεί πιέσεις στην ΕΕ να καθορίσει μια κοινή στρατηγική για να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση των ενεργειακών τιμών εμβαθύνοντας την ζημιά στην οικονομία, αφού η Γερμανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία οικιακών και επιχειρηματικών καταναλωτών.
Ενώ ο Λεμέρ ζητά περισσότερη αλληλεγγύη και προειδοποιεί ότι οι χώρες που θα ενεργήσουν μόνες τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό της Ευρωζώνης, κρατά μια επιφυλακτική στάση αναφορικά με την επανέναρξη των κοινών πωλήσεων χρέους.
«Δεν μιλάω για κοινή έκδοση χρέους ή ένα ταμείο ανάκαμψης ή κάτι τέτοιο, γιατί γνωρίζουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποια δυσκολία μεταξύ των κρατών μελών και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις», τόνισε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Ο πληθωρισμός πλήττει τις οικονομίες μας, τους πολίτες μας, τις ιδιωτικές εταιρείες μας, τη βιομηχανία μας αυτή τη στιγμή, επομένως είναι ανάγκη να αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες, όχι τις επόμενες εβδομάδες».
Επίτροποι υπέρ της κοινής έκδοσης χρέους
Υπενθυμίζεται, πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως οι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν, δηλώνουν ότι η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση.
Σε κοινό άρθρο τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι επίτροποι Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται πως ο Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την άφιξη του στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, δήλωσε: «Δεν κατηγορούμε χώρες, δεν συζητάμε το γεγονός ότι μεμονωμένες χώρες και κράτη μέλη, αναπόφευκτα, υποστηρίζουν τις οικονομίες τους».
«Αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, νομίζω ότι χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και πρέπει να βάλουμε σε εφαρμογή κοινά εργαλεία», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.
Τέλος, σημειώνεται πως η Γερμανία έχει επικριθεί από ορισμένες πρωτεύουσες και θεσμικά όργανα της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες για τη μονομερή ανακοίνωση ενός πακέτου στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για εταιρείες και νοικοκυριά της που είναι αντιμέτωπα με μια τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας.