Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός «αυτοενισχυόμενου» πληθωρισμού, με τα δημοσιονομικά πακέτα των κυβερνήσεων και το αποδυναμωμένο ευρώ να απειλούν να ανεβάσουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες που τώρα μάχονται με έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στο 10% (12,1% στην Ελλάδα), προειδοποίησαν ότι η φύση της διαδικασίας καθορισμού των τιμών άλλαξε, με τις αυξήσεις να «αυτοενισχύονται» σε σημείο που ακόμη και μια προβλεπόμενη αποδυνάμωση της ανάπτυξης δεν ήταν αρκετή «για να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθωρισμού».
Οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης έχουν πληγεί σκληρά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση να πυροδοτεί επίσης την έκρηξη του πληθωρισμού. Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 66% για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση στις 27 Οκτωβρίου και 34% για αύξηση μίας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας. Μάλιστα, ορισμένοι δείκτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα. «Όσο περισσότερο παραμείνει ο υψηλός πληθωρισμός, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος και δαπανηρή η επαναφορά του στον στόχο», αναφέρουν στα πρακτικά τους.
Παρά τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων το καλοκαίρι, τα μέλη της ΕΚΤ δήλωσαν ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής παραμένουν «σημαντικά κάτω από το ουδέτερο επιτόκιο», με τον Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στην Capital Economics, να εκτιμά τώρα πως το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 2,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 3% στις αρχές του επόμενου έτους.
Η αδυναμία του ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών δεκαετιών έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν επίσης ανησυχητικό για την ΕΚΤ. «Χωρίς έγκαιρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι πληθωριστικές πιέσεις που προκύπτουν από την υποτίμηση του ευρώ ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω», προειδοποιούν τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ.
Η απάντηση των κυβερνήσεων στην ενεργειακή κρίση αποτελεί «ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό», και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας δεν πρέπει να είναι εκτεταμένα, αλλά θα πρέπει να είναι «προσωρινά και να στοχεύουν στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος τροφοδοσίας πληθωριστικών πιέσεων» καταλήγουν.