Ολοένα και περισσότερο από την υψηλότερη ζήτηση καθοδηγείται ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συγκαταλέγει την τάση μεταξύ των λόγων για την άνοδο του κόστους δανεισμού.
Ενώ η αύξηση των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματα στην προσφορά και από τις ελλείψεις ενέργειας, μια νέα μελέτη της ΕΚΤ δείχνει ότι «η σημασία των παραγόντων της ζήτησης αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου».
«Τους τελευταίους μήνες, οι παράγοντες προσφοράς και ζήτησης έπαιξαν σε γενικές γραμμές παρόμοιους ρόλους στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή», επισημαίνουν οι ερευνητές Eduardo Goncalves και Gerrit Koeste σύμφωνα με το Bloomberg, αναφερόμενοι σε μια μέτρηση του βασικού πληθωρισμού που αφαιρεί τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
«Η νομισματική πολιτική λειτουργεί κυρίως μέσω του καναλιού της ζήτησης, επομένως είναι σημαντικό να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις στον υποκείμενο πληθωρισμό μπορούν να αποδοθούν είτε σε παράγοντες προσφοράς είτε σε παράγοντες ζήτησης», τονίζουν.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αύξησαν το κόστος δανεισμού για δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και πρόκειται να το κάνουν ξανά αυτόν τον μήνα. Κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν άλλη μια κίνηση 75 μονάδων βάσης, που ταιριάζει με την κίνηση του Σεπτεμβρίου.
Τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ότι «αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση και να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Υπενθυμίζεται ακόμα, πως αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε 12 μήνες και σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, για την περιοχή της Ευρωζώνης.