Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύσει τις πιέσεις προς ορισμένες τράπεζας της ηπείρου μας σχετικά με την πολιτική των μπόνους που αυτές δίνουν, την ώρα που ενισχύονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στελέχη της ΕΚΤ έχουν τονίζει σε τράπεζες πως θα αναμένεται πειθαρχία σχετικά με τις διάφορες πληρωμές και μερίσματα από τις τράπεζες καθώς αυξάνεται η ανησυχία πως η ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα πτωχεύσεων.
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς η ευρωτράπεζα «βλέπει» μια ταχεία επιβράδυνση στην οικονομία της Ευρώπης το 2023 όπως πιθανό σενάριο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Τα μηνύματα της ΕΚΤ έρχονται καθώς μια σειρά τραπεζών της Ευρωζώνης, όπως οι UniCredit, Commerzbank και Deutsche Bank έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, εν μέσω του καλπάζοντα πληθωρισμού και της αύξησης των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, που «μαυρίζουν» τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η ΕΚΤ θεωρεί πως οι τράπεζας υποτιμούν τους κινδύνους, όπως φαίνεται και από πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ευρωτράπεζας, Αντρέα Ενρία, μιλώντας για «απροθυμία εκ μέρους των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις σχετικά με τους καθοδικούς κινδύνους που διέπουν τις μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές».
Υπενθυμίζεται πως σε έκθεση της, η ΕΚΤ ανέφερε πως ο εκτιμώμενος πληθωρισμός για τους προηγούμενους 12 μήνες συνέχισε να αυξάνεται, με το διάμεσο ποσοστό να ανέρχεται πλέον στο 8,%, από 7,9% τον Ιούλιο.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν πολύ χαμηλότερες από τον εκτιμώμενο ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος, ιδίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τριών ετών. Τόσο η διάμεση προσδοκία για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες όσο και η διάμεση προσδοκία για τον πληθωρισμό τρία χρόνια αργότερα παρέμειναν αμετάβλητες στο 5% και στο 3% αντίστοιχα. Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό 12 μήνες πριν παρέμεινε σταθερή τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων ευθυγραμμίστηκαν.