Σημαντική μείωση του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος παρατηρείται πανευρωπαϊκά τον Οκτώβριο, με όλες τις αγορές ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. να κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, αν και οι τιμές διαμορφώνονται σε επίπεδα που δείχνουν πως κάθε κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει η κρίση, ωστόσο καταγράφουν κατακόρυφη «βουτιά» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην περίπτωση της χώρας μας, η καθοδική πορεία του κόστους σημαίνει ότι ο Οκτώβριος «τρέχει» με μεταβολή κατά -39% του χονδρεμπορικού κόστους. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα η μέση τιμή στην εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας ισούται με 277,89 ευρώ/MWh, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του Σεπτεμβρίου άγγιζε τα 454,94 ευρώ/MWh.
Η τάση αποκλιμάκωσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελάττωση των διεθνών τιμών αερίου, η οποία έχει ξεκινήσει περίπου από το δεύτερο μισό του προηγούμενου μήνα. Η καθοδική πορεία των τιμών διεθνών τιμών του καυσίμου συνεχίζεται έως και τώρα, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου στο TTF να διαμορφώνεται χθες στα επίπεδα των 146 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Συμβολή των ΑΠΕ
Η τιμολόγηση του καυσίμου στη χώρα μας βασίζεται στο μοντέλο month ahead, κάτι που σημαίνει ότι το αέριο που καταναλώνεται τον τρέχοντα μήνα έχει τιμολογηθεί τον προηγούμενο. Επομένως, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα ενσωματώνουν τη μείωση στην τιμή του TTF έως και το τέλος του προηγούμενου μήνα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ρόλο στη μείωση έχει επίσης παίξει η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα καθ΄ όλο τον Οκτώβριο, γεγονός που συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών ρεύματος. Ενδεικτικό της «προέλασης» των ΑΠΕ είναι το γεγονός ότι χθες οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 56% της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το φυσικό αέριο μόλις το 11%.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ δεν είναι ο μόνος λόγος που εκτοπίζεται το (ακριβό) φυσικό αέριο από την ηλεκτροπαραγωγή. Σημαντικό επίσης «όχημα» είναι και η μείωση της ζήτησης σε ρεύμα, με τα έως τώρα στοιχεία να δείχνουν πως η κατανάλωση παραμένει χαμηλή και τον Οκτώβριο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σεπτέμβριο, όπου η Ελλάδα ήταν 4η πανευρωπαϊκά στην ελάττωση της ζήτησης.
Θετικές ενδείξεις για τον Νοέμβριο
Την ίδια στιγμή, πάντως, το μοντέλο month-ahead έχει «μπλοκάρει» τη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος μέσα στον Οκτώβριο, από τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των τιμών του TTF. Σε αντίθεση, οι υπόλοιπες αγορές ηλεκτρισμού είναι πιο ευαίσθητες στις τρέχουσες ελαττώσεις των τιμών αερίου, με συνέπεια να κινούνται ακόμη πιο καθοδικά τον Οκτώβριο, σε σχέση με την εγχώρια αγορά.
Ως συνέπεια, η Ελλάδα έχει στο πρώτο 15νθήμερο την ακριβότερη αγορά στην Ε.Ε. Ακολουθεί η Ιταλία με 271,39 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η Βουλγαρία με 246,69 ευρώ. Έτσι, το γεγονός ότι οι τιμές στη «γειτονιά» μας είναι επίσης υψηλές έχει επίσης συμβάλει στην αδυναμία των εισαγωγών να περιορίσουν αισθητά τις εγχώριες τιμές.
Από την άλλη πλευρά, το μοντέλο month ahead δημιουργεί βάσιμες εκτιμήσεις ότι για χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο, στην περίπτωση ο τρέχων μήνας ολοκληρωθεί χωρίς κάποια αιφνίδια εκτίναξη του κόστους του αέριου. Έτσι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τον επόμενο μήνα, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, φαίνεται πως και ο Νοέμβριος θα κυλήσει με μία σχετική ανάπαυλα από τις ακραίες τιμές της ενεργειακής κρίσης.