Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις νέες συμφωνίες που θα «κλείσουν» Dimand και Prodea με μισθωτές που θα «βρουν στέγη» στο project της ανάπλασης του «πράσινου» Πύργου Πειραιά στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.
Πρόκειται για 3 ομίλους από τον τομέα της ναυτιλίας που προσεχώς θα «ρίξουν άγκυρα» στον Piraeus Tower αλλά και για αλυσίδα από τον τομέα του retail, όπως και για ενοικιαστές στα τμήμα εστίασης – ψυχαγωγίας αλλά και άθλησης (γυμναστήριο). Αυτό ανέφερε χτες ο επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, Δ. Ανδριόπουλος, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης μιας άλλης συμφωνίας μίσθωσης χώρων με την εταιρεία Dialectica, ελληνική startup, από το ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας (και παροχής υπηρεσιών πρωτογενούς έρευνας – knowledge brokering).
Ο τεχνολογικός βασικός μισθωτής
Μάλιστα, η Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετακομίζει στο πρώτο «πράσινο» και ψηφιακό, ψηλό κτίριο της χώρας, ως anchor tenant καθώς, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα μισθώσει για χρήση γραφείων 6 ορόφους, εκ των 22 του Πύργου, συνολικής μικτής επιφάνειας 6.200 τ.μ. περίπου, ενώ υπάρχει και option για την ενοικίαση 3 επιπλέον ορόφων (εμβαδού 3.100 τ.μ.). Επί της ουσίας, εάν η εταιρεία χρησιμοποιήσει και την option θα έχει ενοικιάσει σχεδόν 10.500 τ.μ. γραφειακών χώρων από τα συνολικά 21 χιλ. τ.μ. που αναμένεται να είναι τα γραφεία στον Πύργο. Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως ειπώθηκε, κράτησαν τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση έτος άρα συμπεριλαμβάνουν καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έκρηξη των τιμών σε ενέργεια και πληθωρισμό, η άνοδος του κόστους κατασκευής κ.α.
Οι ναυτιλιακές και το retail – Συμφωνίες και για εστίαση, γυμναστήρια
Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες για τη μίσθωση επιπλέον 3 (τουλάχιστον, αν όχι περισσότερων) ορόφων αλλά και του χώρου που προβλέπεται να αναπτυχθούν χρήσεις retail, εστίασης – ψυχαγωγίας (F/B) – γυμναστήριο. Οι 3 όροφοι (άνω των 1.000 τ.μ. έκαστος) αναμένεται να μισθωθούν σε εταιρείες από τον ναυτιλιακό χώρο (όχι απαραίτητα ναυτιλιακές), ενώ αναμένονται και υπογραφές για την αλυσίδα που θα μισθώσει τους χώρους retail (το «κομμάτι» αυτό εκτείνεται από το ισόγειο έως και τον δεύτερο όροφο, συνολικά 7,5 χιλ. τ.μ.). Πάντως, ο κ. Ανδριόπουλος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες ούτε για τα ονόματα των μισθωτών (έχουν ακουστεί διάφορα, όπως π.χ. ξένες αλυσίδες για τις εμπορικές χρήσεις, ονόματα που έρχονται πρώτη φορά στη χώρα κ.α.) ούτε βέβαια για το ύψος των μισθωμάτων. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι κατά πληροφορίες έχουν «κλείσει» οι μισθωτές για τους χώρους εστίασης – ψυχαγωγίας αλλά και συμφωνία με αλυσίδα γυμναστηρίων.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κοινοπραξίας Dimand – Prodea είναι η ενοικίαση των περισσότερων χώρων να έχει «κλείσει» έως τις αρχές 2023 καθώς σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται ανακατασκευή και διαρρύθμιση, με τους τελευταίος ορόφους όμως του Πύργου, που θεωρούνται και το «φιλέτο», να μπαίνουν προφανώς σε διαδικασία εντονότερων διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους μισθωτές.
Η αστική ανάπλαση - Δημιουργείται hub από εταιρείες
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά ο Πύργος Πειραιά, που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο τέλος του 2023, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου (με κατασκευαστική σφραγίδα της ΤΕΡΝΑ) είναι ένα κτίριο τοπόσημο που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία των DIMAND, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Prodea Investments, συνολικού εμβαδού 34 χιλ. τ.μ. περίπου (τα 4.8000 τ.μ. υπόγεια). Επιδίωξη της κοινοπραξίας είναι κάθε μισθωτής να καταλαμβάνει τουλάχιστον ένα όροφο (ήτοι προσωπικό τουλάχιστον 70 άτομα). Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Dimand πρόκειται για ένα project που είναι μεν στον Πειραιά ο οποίος όμως αποτελεί μια κεντροβαρή τοποθεσίας, αν συνυπολογιστούν οι αναπλάσεις στην περιοχή (π.χ. Αγ. Διονύσιο, η αναμόρφωση της ακτής, η έλευση του Μετρό στο λιμάνι κ.α.).
Όπως ο ίδιος σημείωσε, πρόκειται για συνδυασμό δράσεων με παραγωγή, γραφεία, μεταφορές, διασκέδαση κ.α. που παραπέμπουν σε αστική ανάπλαση που ίσως ευνοηθεί αν προχωρήσει η υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού (θα ελευθερωθούν χώροι) ή η μεταφορά δρομολογίων προς Λαύριο, Ραφήνα. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η ζήτηση για ποιοτικούς χώρους γραφείων στην Αθήνα ξεπερνά τα 100 χιλ. τ.μ. ετησίως αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο προϊόν. Όπως πρόσθεσε, η άνοδος των επιτοκίων προφανώς και απασχολεί την αγορά, πόσω μάλλον έναν όμιλο που προωθεί πολλά projects, ωστόσο, δεν σχεδιάζει να σταματήσει κάποιο από τα έργα.
Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, «δημιουργείται hub από εταιρείες. Όταν το 2015 ήρθαμε στη περιοχή αυτή του Πειραιά ήταν μόνον συνεργεία από το μεσημέρι και μετά δεν κυκλοφορούσε κανείς. Η λογική μας είναι ανάπλαση στις περιοχές που πάμε. Ο Πειραιάς είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν με βιομηχανικές μονάδες (καπνοβιομηχανίες κ.λπ.). Τώρα η σύγχρονη τάση είναι εταιρείες digital, και παράλληλα σύγχρονες κατοικίες. Ο Πειραιάς έχει πλέον την πρώτη ύλη για να τραβήξει κόσμο. Δεν υπάρχει σε πολλά μέρη η δυνατότητα της σύνδεσης αεροδρομίου – λιμανιού σε 50 λεπτά με μετρό. Η Βαρκελώνη προσελκύει επισκέπτες γιατί κάνει μάρκετινγκ τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια».
Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης
Σημειώνεται πως ο Πύργος του Πειραιά (88 μέτρα ύψος) πρόκειται να είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου. H κοινοπραξία Dimand-Prodea EBRD, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου μετά από παραχώρηση για 99 χρόνια, θα επενδύσουν αθροιστικά περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ.
Όλοι οι όροφοι από τον τρίτο και πάνω μετατρέπονται σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους, στο ισόγειο, στον πρώτο και δεύτερο θα αναπτυχθεί πολυκατάστημα λιανικής, ενώ καταστήματα εστίασης προβλέπονται στον τρίτο όροφο με αξιοποίηση της βεράντας που διαθέτει.
Η αξία της Σύμβασης Παραχώρησης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 296.272.988 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. και το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα που οφείλει η Piraeus Tower στον Δήμο, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κατά 2% ετησίως μετά το τέταρτο έτος, ανέρχεται σε 1.010.000 ευρώ (στοιχεία από τις σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου Πειραιώς).