Δυσθεώρητα είναι τα μεγέθη των οικονομικών απωλειών που καταγράφει ο κόσμος ετησίως από την έλλειψη φυσικής άσκησης, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Όπως υποστηρίζει ο ΠΟΥ, το κόστος της φυσικής ακινησίας ανέρχεται σε 27,4 δισ. δολάρια ετησίως, λόγω των 500 εκατ. νέων περιπτώσεων ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν έως το 2030.
Η κατάθλιψη, η άνοια και η υπέρταση αποτελούν το 70% αυτών τω ασθενειών εντός της τρέχουσας δεκαετίας, μετέδωσε το Bloomberg.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανέφερε κατά την παρουσίαση της έρευνας πως «χρειαζόμαστε από περισσότερες χώρες την εφαρμογή πολιτικών που θα ωθούν τους πολίτες στο να είναι περισσότερο ενεργοί, μέσω του περπατήματος, της ποδηλασίας, των αθλημάτων και άλλων μορφών εκγύμνασης.
Τα οφέλη από αυτά είναι τεράστια, όχι μόνο για την φυσική και ψυχική υγεία των ατόμων, αλλά και τις κοινωνίες, τα περιβάλλοντα και τις οικονομίες».
Η ανησυχία για την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης μεγαλώνουν καθώς το 81% το ανήλικων και το 27% των ενηλίκων δεν φτάνει στα επιθυμητά επίπεδα σωματικής άσκησης, ανεβάζοντας τις δαπάνες για φροντίδα υγείας.
Η έρευνα ορίζει ως έλλειψη άσκησης τη μη συμπλήρωση 2,5 ωρών ήπιας άσκησης την εβδομάδα ή 75 λεπτά εντατικής αερόβιας εκγύμνασης.
Η έρευνα έλαβε χώρα σε 194 χώρες του κόσμου, υπολογίζοντας υγειονομικούς και οικονομικούς παράγοντες.