Τριαντόπουλος: «Εντός των ημερών η λίστα για την αποζημίωση από τις φωτιές του 2021»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τριαντόπουλος: «Εντός των ημερών η λίστα για την αποζημίωση από τις φωτιές του 2021»
«Η αποζημίωση θα είναι πολλαπλάσια. Η προκαταβολή της αποζημίωσης είναι πολλαπλάσια του τι έχει αποφέρει η αγροτική καλλιέργεια τα τελευταία 4-5 χρόνια», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Mέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η λίστα για όλες τις περιφέρειες που είχαν πληγεί από τις φωτιές του 2021 ώστε να δοθούν και οι σχετικές αποζημιώσεις, δήλωσε ο Υφυπουργός σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο του Olympia Forum III που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς».

Ο υφυπουργός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τόνισε πως «η αποζημίωση θα είναι πολλαπλάσια. Η προκαταβολή της αποζημίωσης είναι πολλαπλάσια του τι έχει αποφέρει η αγροτική καλλιέργεια τα τελευταία 4-5 χρόνια», συμπλήρωσε. Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε αναφορά στην κλιματική κρίση που χτυπά ολοένα και περισσότερο με φυσικές καταστροφές κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφές από τις οποίες έχει έχουν πληγεί δήμοι της Ηλείας και ιδιαίτερα αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Μέλημά μας είναι τα έργα υποδομής που έχουν υποστεί ζημιές να γίνουν δίπλα ανθεκτικά για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση», είπε ο κ. Τριαντόπουλος. Μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί από οποιαδήποτε άλλη περίοδο σε όλους τους δήμους και όχι μόνο στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών.

Για τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων ο κύριος Τριαντόπουλος τόνισε ότι πριν δεν υπήρχε πλαίσιο και η αναμονή για τις οποίες αποζημιώσεις δίνονταν, ήταν 4-5 χρόνια. «Αυτό έχει αλλάξει πλέον και όσον αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η αποζημίωση βγαίνει ανά δέντρο στο 100% ενώ για τους δευτερεύοντες κατά το ήμισυ», εξήγησε ο υπουργός. Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε λόγο και για τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις αγροτών που δεν ήταν γραμμένοι στο μητρώο και που στη συνέχεια διορθώθηκαν με την εγγραφή τους. Συνεχίζοντας ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε πως «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και τους αγρότες και τους επαγγελματίες συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία που στη συνέχεια στέλνονται στο Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει η διαδικασία».

Γεωργιόπουλος: «Τρία βήματα για την ανασυγκρότηση»

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος στάθηκες στη ρήση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν αυτός επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία ότι «η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να συνεργάζεται με τους κορυφαίους και η συνεργασία με την Microsoft είναι ένα τέτοιο παράδειγμα». Παράλληλα ο κ. Γεωργιόπουλος έκανε αναφορά στο συνέδριο Ανασυγκρότησης που είχε διοργανωθεί στην Αρχαία Ολυμπία από της διαΝΕΟσις όπου είχε ζητήσει να προσεχθούν τρία πράγματα.«Να προχωρήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι το πρώτο. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να κουμπώνει απαραίτητα με ένα σχέδιο εφαρμογής που είναι το δεύτερο βήμα» είπε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.

Ως τρίτο βήμα ο κύριος Γεωργιόπουλος μίλησε για τη δημιουργία ενός φορέα διοίκησης και διαχείρισης του όλου concept. Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα των χρηματοδοτήσεων ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε πως για τους δήμους που έχουν υποστεί φυσική ή φυσικές καταστροφές θα πρέπει -ίσως- να υπάρχει ένα πλεονέκτημα στην αξιολόγηση τους όταν κάνουν αιτήσεις για ένταξη σε χρηματοδοτήσεις.

Δημόπουλος: «Συμφωνία για το τι επιτρέπεται σε κάθε επίπεδο»

Ο αντιπρύτανης έρευνας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος τόνισε πως για να γίνει αποκατάσταση μιας φυσικής καταστροφής σήμερα τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια λόγω κλιματικής κρίσης. «Η αξία της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων είναι πάρα πολύ σημαντική και ήδη σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιτευχθεί είναι μία συμφωνία του τι επιτρέπεται σε κάθε επίπεδο κεντρικά, περιφερειακά τοπικά. Θα πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

«Για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων επιστρέφουν πίσω 8,35 ευρώ" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος και στη σημασία των εντόμων επικονιαστών για τη ζωή των ανθρώπων.

Μarta: «Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα»

Ο Stefano Marta, Coordinator, A Territorial Approach to the SDGs, OECD σχολίασε πως «η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα αφού όλοι πλέον προσπαθούν να τηρήσουν τους 17 στόχους βιωσιμότητας του πλανήτη». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιαπωνία που στηρίζει τις περιοχές και τους πολίτες τους που εφαρμόζουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόσθεσε ακόμα την περίπτωση της Κόρδοβα στην Ισπανία όπου η δημόσια διοίκηση συμμετέχει ενεργά στην τήρηση των στόχων. «Αυτοί οι στόχοι αποτελούν πλαίσιο πλέον για την εκπόνηση πολιτικής αντιμετώπιση πανδημιών και φυσικών καταστροφών σε όλο το πλανήτη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τσαπουρνιώτης: «Δημιουργία ποιοτικών υποδομών και ανάπτυξη τουριστικών προορισμών»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη την καταστροφή που έπληξε τον Δήμο του και την βόρεια Εύβοια γενικότερα και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέτοια θέματα είναι στρατηγικός για την αντιμετώπισή τους. «Δημιουργία ποιοτικών υποδομών και ανάπτυξη τουριστικών προορισμών μπορεί να κλείσει τις πληγές της περιοχής μας μετά την καταστροφή που υπέστη. Απαιτείται συνεργασία μεταξύ του Κράτους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων και της κοινωνίας για να επουλωθούν τα τραύματα. Ορίζοντας για όλα όσα θα γίνουν θα πρέπει να είναι το μέλλον και ιδιαίτερα το μέλλον των νέων της κάθε περιοχή που έχει πληγεί» δήλωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Πρέζα: «Ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα κάθε περιοχής»

Η Ελισάβετ Πρέζα (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) σχολίασε ότι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το μετά από μία φυσική καταστροφή μπορούν να αποτελέσουν την αιτία για βιώσιμη ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής. «Απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα κάθε περιοχής -που θα πρέπει να τα κάνει πλεονεκτήματα- ώστε να μπει σε μία διαδικασία αποκατάστασης και ανοικοδόμησης με όρους βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Preza που αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την υλοποίηση των σχεδίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες που «ξεκλειδώνουν» έως 1.600 ευρώ για τα νοικοκυριά

Χατζηδάκης: Προανήγγειλε πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους

«Πυρά» Μακρόν κατά ΗΠΑ: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ενέργεια και εμπόριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider