Δύο «καυτά» θέματα στην ατζέντα της ΕΚΤ, πέρα από την αύξηση επιτοκίων

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο «καυτά» θέματα στην ατζέντα της ΕΚΤ, πέρα από την αύξηση επιτοκίων
Την Πέμπτη, πέρα από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, οι κεντρικοί τραπεζίτες αγγίζουν δύο «καυτά» για τις τράπεζες θέματα, που έχουν να κάνουν με τη ρευστότητά τους.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη θα είναι πλέον έκπληξη αν την Πέμπτη η ΕΚΤ δεν αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75%.

Πέραν αυτού όμως την ημέρα εκείνη δύο άλλα, καίριας σημασίας ζητήματα, θα «περάσουν» από την ατζέντα της ομάδας των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρώπης που συγκροτούν το Διοικητικό της Συμβούλιο. Είναι και τα δύο «καυτά».

Το πρώτο αφορά στο πως θα διαχειριστεί η ΕΚΤ την επανεπένδυση των κεφαλαίων που προκύπτουν από τις λήξεις ομολόγων που έχουν αγοραστεί μέσω του APP και του PEPP. Αφορούν λήξεις εντός του 2022.

Τα πρώτα στοιχεία που αφορούν στις λήξεις του διμήνου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η Φρανκφούρτη επανεπένδυσε λιγότερα από όσα εισέπραξε από τις λήξεις. Με άλλα λόγια, μείωσε τον ισολογισμό της ισόποσα, λίγο πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει με απλή αριθμητική ότι αφαίρεσε τη ρευστότητα αυτή από την ευρωζώνη. Θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο; Θα αλλάξει ρότα;

Όλα εξαρτώνται από το πως οι αγορές θα έχουν αντιδράσει μέσα στο δίμηνο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Μέχρι στιγμής οι συνέπειες είναι μεν ορατές αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.

Το ελληνικό δεκαετές έχει περάσει το όριο του 5% και φαίνεται να μένει εκεί, ενώ το ιταλικό δεκαετές, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα και τη σχετική καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης, τείνει στο όριο του 5%, αλλά παραμένει κάτω από αυτό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΚΤ δεν στήριξε με τις επανεπενδύσεις στην κρίσιμη φάση του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου ούτε τα ιταλικά ούτε τα ελληνικά ομόλογα...

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν ήδη στη διάθεσή τους τα προσωρινά στοιχεία για τις συναλλαγές του Οκτωβρίου και είναι σε θέση να κάνουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις που θα προσανατολίσουν – αν και ορισμένοι επιμένουν ότι είναι ακόμα νωρίς – τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη συρρίκνωση της τροφοδοσίας του συστήματος με τις επανεπενδύσεις των λήξεων του APP και του PEPP.

Και τα δύο μαζί ξεπερνούν τα 5 τρισ. ευρώ... Αυτά είναι που συνολικά θα πρέπει να «αποσυρθούν» δημιουργώντας εντελώς νέες – αρνητικές - καταστάσεις στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος...

Το δεύτερο καυτό ζήτημα που θα περάσει από την ατζέντα της ΕΚΤ την Πέμπτη, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει δημόσια αναφορά στο τι συζητήθηκε, αφορά στην τύχη των επιδοτούμενων δανείων προς το τραπεζικό σύστημα, ήτοι των περιβόητων TLTROs, δηλαδή των δανείων που η ΕΚΤ πλήρωνε τις τράπεζες (με 1%) για να τα πάρουν... Συνολικά πρόκειται για 2,1 τρισ. ευρώ, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στο τραπεζικό σύστημα με bonus μία ολόκληρη μονάδα και από το 2023 και μετά αρχίζουν να λήγουν. Και πρέπει να επιστραφούν.

Αντέχει το ευρωσύστημα την απόσυρση ενός τέτοιου «όγκου» ρευστότητας, ο οποίος στο μεταξύ πέρα από τις τρύπες στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχει μοχλευθεί 5 και 6 φορές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα;

Αν σκεφτεί κανείς ότι η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ (απόσυρση των APP και PEPP) σημαίνει απόσυρση ρευστότητας της τάξης των 5 τρισ. ευρώ και πλέον, μοχλευμένης πολλές φορές και προσθέσει την «απόσυρση» των TLTROs ήτοι 2,1 τρισ. ευρώ, σε συνθήκες που η απεύθυνση των τραπεζών στις αγορές για κεφάλαια θα πρέπει να γίνεται με αυξημένα – λόγω ΕΚΤ – επιτόκια, μία λέξη έρχεται στο μυαλό: Αδύνατον.

Για τα δύο αυτά «καυτά» θέματα οι κεντρικοί τραπεζίτες την Πέμπτη θα συζητήσουν, αλλά είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να... συμφωνήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της - Το ερώτημα είναι πόσο και... για πόσο...

Νέο «πλήγμα» στην οικονομία της Ευρωζώνης, υποχώρηση του PMI για 4ο διαδοχικό μήνα

Γιατί οι ολλανδικές καμπάνες…χτυπάνε για το ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider