Η Γερμανία, κόντρα στην Ουάσιγκτον, «ακολουθεί» την διαδρομή του «χρυσού» προς την Κίνα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Γερμανία, κόντρα στην Ουάσιγκτον, «ακολουθεί» την διαδρομή του «χρυσού» προς την Κίνα
Χωρίς ιδιαίτερες διευκρινίσεις το Βερολίνο ενισχύει την απαγκίστρωσή του από την «ενιαία» (;) γραμμή του λεγόμενου «δυτικού μπλοκ» και ενισχύει την σχέση του με το Πεκίνο, τον μεγαλύτερο – επισήμως – αντίπαλο των ΗΠΑ. 

Αναμφίβολα η Κίνα, ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή του Σι Ζιπίνγκ, αναδεικνύεται σε βασικό στρατηγικό «αντίπαλο» της Ουάσιγκτον. Τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και στρατιωτικό αυτή είναι πλέον η «γραμμή» στην Ουάσιγκτον.

Η απορριπτική τοποθέτηση της Κίνας απέναντι στις δυτικές κυρώσεις προς την Ρωσία, έχει διαμορφώσει πλέον ένα νέο περιβάλλον κρίσης, χωρίς επιστροφή, της πάλαι ποτέ «παγκοσμιοποίησης», σε συνδυασμό και με τις συνέπειες του κατακερματισμού των διεθνών συναλλαγών που έχει αφήσει πίσω της η πανδημία.

Η «δύση» με βασικό άξονα ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν στηρίξει το πλαίσιο των κυρώσεων απέναντι στην Ρωσία, με δραματικές λόγω της ενεργειακής κρίσης συνέπειες στην ίδια την Ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά η «ενότητα» απέναντι στην Ρωσία παραμένει ισχυρή.

Όχι όμως και απέναντι στην Κίνα.

Η Γερμανία εμφανίζεται τελευταία να διαφοροποιείται με ένα ολοένα και πιο ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στην «δυτική» γραμμή έναντι της Κίνας.

Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και με ηχηρά ονόματα.

- Η συμφωνία πώλησης του 24,9% του Λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, παρ’ ότι σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Βερολίνου, δεν επιτρέπει στην Cosco να επηρεάζει την διοίκηση του λιμανιού ή να μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά σε επιχειρηματικές αποφάσεις της διοίκησής του, ανοίγει ολοκληρωτικά στην Κίνα την γραμμή Σαγκάη – Αμβούργου. Μια «γραμμή» η οποία σε μέγεθος και εμπορική σημασία ξεπερνάει αυτή της Cosco στον Πειραιά.

- Η συμφωνία για την εξαγορά της βιομηχανία παραγωγής chip Dortmund Elmos από την Silex, σουηδική εταιρεία υπό κινεζικό έλεγχο έχει επίσης προκαλέσει όπως και αυτή της εξαγοράς από την Cosco στο Αμβούργο διαμαρτυρίες ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά προχωράει όπως όλα δείχνουν κανονικά…

- Ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού της χημικής βιομηχανίας Basf, σε δημόσια τοποθέτησή του επιβεβαίωσε ότι η Basf σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Κίνα δημιουργώντας νέες βιομηχανικές μονάδες στα βασικά στοιχεία παραγωγής. Να υπενθυμίσουμε το φυσικό αέριο είναι βασική πρώτη ύλη για το 50% της παραγωγής προϊόντων της Basf.

- Ανάλογης κλίμακας και περιεχόμενου ήταν οι εξαγγελίες και των επικεφαλής της Siemens, ανώτατα στελέχη της οποίας αποτελούν την συνοδεία του Όλαφ Σόλτς στην επίσκεψή του στο Πεκίνο, λίγο μετά την έναρξη της τρίτης θητείας του Σι Ζιπίνγκ με την ολοκλήρωση των εργασιών του 20 Συνεδρίου του ΚΚΚ.

Όλα αυτά ενόσω οι ΗΠΑ εξαγγέλλουν κυρώσεις στην αγορά των μικρο chip εναντίον της Κίνας.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για το τι συμβαίνει με την «δύση» και την Κίνα παρά την ανάδειξή της και επίσημα ως βασικού αντιπάλου από την Ουάσιγκτον.

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων και εισαγωγών χρυσού

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα (FDI) μέσα στο εννεάμηνο του 2022, ήτοι στο χρονικό διάστημα που έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες διεθνείς «αντιπαλότητες», παρουσιάζουν αύξηση 18,9% και προέρχονται στην πλειονότητά τους από χώρες αναφοράς του δυτικού μπλόκ, ήτοι την Γερμανία, την Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με αύξηση των επενδύσεων αντίστοιχα κατά 114,3%, 90,7%. 39,5% και 22,3%...

Ειδικά η Γερμανία, ο καγκελάριος της οποίας Όλαφ Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα συνοδευόμενος από την πλειονότητα των επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, φαίνεται να διαφοροποιείται όσο αφορά το «δυτικό μπλοκ» απέναντι στην γραμμή των «κυρώσεων», ακόμα και έναντι των άλλων Ευρωπαίων εταίρων του. Προφανώς αυτό δεν είναι η προσωπική του «γραμμή» αλλά εκφράζει αυτό που ο επικεφαλής της Basf χαρακτήρισε σαν επενδυτική πολιτική στο νέο ενεργειακό και διεθνές περιβάλλον…

Αξιοσημείωτο όμως είναι επίσης το γεγονός ότι αυτή η παρά τα εμπόδια των κυρώσεων επίμονη στροφή προς την Κίνα, συμπίπτει χρονικά και με ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον φαινόμενο, αυτό της μαζικής μετακίνησης μεγάλων όγκων χρυσού σε φυσική μορφή προς την Κίνα, με μία ταυτόχρονη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων διεθνώς σε αμερικανικό χρέος. Το ακόλουθο διάγραμμα είναι ενδεικτικό των δύο τάσεων που καταγράφονται.

Η «μετακίνηση» χρυσού προς την Κίνα φαίνεται να είναι μέρος μιας συνολικότερης στροφής των μεγάλων οικονομιών της Ασίας – εκτός Ιαπωνίας – προς την εξασφάλιση μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε χρυσό, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Πράγματι όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί μια σειρά μεγάλες οικονομίες με την Κίνα επικεφαλής – παρ’ ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού – απορροφούν μεγάλες ποσότητες χρυσού, «φαινόμενο» για το οποίο σημαντικοί αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος συνδέουν με τις προθέσεις της Κίνας να «απαγκιστρωθεί» σταδιακά από το αμερικανικό δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider