Ο κόσμος οδεύει προς τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω του «υπερπληθωρισμού», όπως προειδοποιούν στελέχη του Elliott Management, ένος εκ των κορυφαίων hedge funds που ασκούν ισχυρή επιρροή στις οικονομικές τάσεις διεθνώς.
Σε επιστολή προς στους Financial Times, η εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 56 δισ. δολαρίων με έδρα τη Φλόριντα υπογραμμίζει πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια «εξαιρετικά προκλητική» κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό.
Η επιχείρηση με ιστορία 45 ετών και επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ και τον Τζόναθαν Πόλοκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές δεν πρέπει εσφαλμένα να καλλιεργούν την εντύπωση πως «έχουν δει τα πάντα» μόνο και μόνο επειδή έχουν βιώσει οικονομικές κρίσεις όπως η πτώση της αγοράς της δεκαετίας του 1970, το σοκ στις τιμές του πετρελαίου, το κραχ της αγοράς του 1987, η κατάρρευση των dotcom ή η οικονομική κρίση του 2008.
Προεδιοποίησαν για ένα «σπάνιο» συνοθύλευμα οικονομικών ακροτήτων που έρχεται καθώς η εποχή του φθηνού χρήματος πλησιάζει στο τέλος της, κάνοντας «δυνατή μια σειρά αποτελεσμάτων που μπορεί να είναι εντός ή πέρα από τα όρια ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου». Σύμφωνα με τα έμπειρα στελέχη του επενδυτικού fund, ο κόσμος βρίσκεται «στο δρόμο προς τον υπερπληθωρισμό», ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παγκόσμια κοινωνική κατάρρευση και εμφύλιες ή διεθνείς αναταραχές».
Παράλληλα, εκτίμησαν ότι οι αγορές δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη αρκετά και τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να διολισθήσουν πάνω από 50%, γεγονός που θα ήταν «φυσιολογικό», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα συμβεί αυτό. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 19% από την κορύφωσή του στην αρχή του έτους, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά ένα τρίτο από το υψηλό του πριν από ένα χρόνο.
Μάλιστα, εξαπέλυσαν επίθεση και προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των τραπεζών για την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κατάσταση, λέγοντας ότι ήταν «ανέντιμοι και ανειλικρινείς» σχετικά με τα αίτια του υψηλού πληθωρισμού. Στα «πυρά» τους επισημαίνουν ότι οι Τραπεζίτες απέφυγαν αναλάβουν τις ευθύνες τους κατηγορώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκε από την πανδημία» και όχι «τη χαλαρή νομισματική πολιτική που επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της COVID-19».
Επιπροσθέτως το fund υποστηρίζει ότι οι αγορές δεν έχουν υποχωρήσει αρκετά, δεδομένων των πολλών κινδύνων που υπάρχουν, και προειδοποίησε για μια περαιτέρω αντιστροφή του λεγόμενου «ράλι όλων», που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν τόσο πολλές «τρομακτικές και σοβαρά αρνητικές πιθανότητες», που είναι δύσκολο να μη σκεφτεί κανείς ότι έρχεται «ένα σοβαρό δυσμενές ξετύλιγμα της φούσκας των πάντων».