BoE: Ζητά αυστηρότερους διεθνείς κανόνες μετά από την κρίση με τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Ζητά αυστηρότερους διεθνείς κανόνες μετά από την κρίση με τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία με επενδυτικές στρατηγικές με γνώμονα τη μόχλευση «τα βρήκαν σκούρα» λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών των gilts, αναγκάζοντάς τα σε ένα selloff περιουσιακών στοιχείων.

Αυστηρότερους διεθνείς κανονισμούς για την αποτροπή συσσώρευσης επικίνδυνων επιπέδων χρέους, μετά και την κρίση των βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων που προκάλεσε τον όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ζήτησε ανώτερη αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Sarah Breeden, εκτελεστική διευθύντρια για τη στρατηγική χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και κινδύνους της BoE, δήλωσε σε ομιλία της τη Δευτέρα ότι η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην αντιμετώπιση των κινδύνων μόχλευσης πλην των ρυθμιζόμενων τραπεζών. Οι αρχές πρέπει να έχουν μια εικόνα για τη μόχλευση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πέρα από τη βελτίωση της διαφάνειας, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουν την καλή διαχείριση της μόχλευσης», τόνισε η Breeden. Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «ρυθμίσεις της αγοράς για να διασφαλιστεί ότι η υπερβολική μόχλευση ελέγχεται καλύτερα από τις τιμές της αγοράς και τα περιθώρια κέρδους».

Τα σχόλιά της Βρετανίδας αξιωματούχου σηματοδοτούν μία από τις πρώτες ενδείξεις μιας επανεξέτασης, μετά τον αποτυχημένο μίνι-προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Λιζ Τρας στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία με επενδυτικές στρατηγικές με γνώμονα τη μόχλευση «τα βρήκαν σκούρα» λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών των gilts, αναγκάζοντάς τα σε ένα selloff περιουσιακών στοιχείων.

Η δραματική πτώση των τιμών θα μπορούσε να έχει βλάψει ολόκληρη την οικονομία, επεσήμανε η Breeden.

«Περίπου 200 δισ. στερλινών κεφαλαίων LDI απείλησαν την αγορά gilts 1,4 τρισ. λιρών, η οποία λειτουργεί ως το θεμέλιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας δανεισμό περίπου 2 τρισ. λιρών στην πραγματική οικονομία μέσω ευρύτερων πιστωτικών αγορών».

Οι τράπεζες θα πρέπει να βελτιώσουν τα stress test και να απαιτήσουν από τους αντισυμβαλλομένους να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την κρυφή μόχλευση, τόνισε η Breeden. Πρέπει να εστιάζουν «όπως το λέιζερ στον κίνδυνο εσφαλμένης κατεύθυνσης, όπου η αξία των εξασφαλίσεων που διακρατούνται ως ασφάλεια πέφτουν στην κατάσταση όπου ο αντισυμβαλλόμενος αθετεί την πληρωμή», συμπλήρωσε.

Οι prime brokers θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία σχετικά με τη συνολική μόχλευση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, όχι μόνο για το τμήμα στο οποίο έχουν συνεισφέρει, πρόσθεσε. «Δεδομένης της παγκόσμιας φύσης των μη τραπεζικών επιχειρηματικών μοντέλων, είναι σημαντικό η διαφάνεια και η διαθεσιμότητα δεδομένων να ενισχυθούν μέσω διεθνών προσπαθειών».

Η Breeden κατέληξε πως οι πληροφορίες δείχνουν ότι τα κεφάλαια LDI άντλησαν 40 δισ. στερλίνες σε κεφάλαια και πραγματοποίησαν πάνω από 30 δισ. στερλίνες πωλήσεων gilts κατά τη διάρκεια των εργασιών της BoE, μειώνοντας σημαντικά τη μόχλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιλ (BoE): Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων - Όχι πάνω από 5,25%

Eurogroup: Ύφεση και άνοδος επιτοκίων επιταχύνουν τις αλλαγές στους κανόνες μείωσης του χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider