Τα «άσχημα» νέα για την Ελλάδα του 2023 με υπογραφή Κομισιόν

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «άσχημα» νέα για την Ελλάδα του 2023 με υπογραφή Κομισιόν
Εξαγωγές, κατανάλωση – ιδιωτική και κρατική – υπογράφουν την δραματική επιβράδυνση για το 2023, με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να «σώζει» τις επενδύσεις.

Μια δραματική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος που καταλήγει σε «βύθιση» του ρυθμού μεταβολής της ιδιωτικής, αλλά και της δημόσιας (κρατικής) κατανάλωσης, «κρύβεται» πίσω από την πρωτοφανή πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ από το 6% φέτος σε μόλις 1% το 2023.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα των εκτιμήσεων της Κομισιόν – που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ – το 2023 καταγράφεται μία συνδυασμένη κατάρρευση στον ρυθμό μεταβολής των εξαγωγών, της ιδιωτικής και της κρατικής κατανάλωσης, αλλά διασώζεται ο τομέας των επενδύσεων, κάτι που οφείλεται στα ήδη δρομολογημένα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντικός παράγοντας βέβαια αυτής της επιδείνωσης στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ αποτελεί η ακόμα χειρότερη εξέλιξη της οικονομίας στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται και εξαρτάται η ελληνική οικονομία.

Ο τουρισμός και οι εξαγωγές είναι δύο τομείς στους οποίους η επιδείνωση αυτή αναμένεται να αφήσει σοβαρό «σημάδι».

Ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην εξαιρετικά αρνητική εικόνα είναι το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ οδηγεί σε αύξηση του κόστους του χρήματος (αύξηση επιτοκίων) και αυστηροποίηση των όρων χορήγησης δανείων μετά και τις τελευταίες «συστάσεις» του SSM προς τις τράπεζες.

Οι εξελίξεις αυτές αναμφίβολα έρχονται να επηρεάσουν αρνητικά την ταχύτητα απαγκίστρωσης του τραπεζικού συστήματος από το βάρος των NPLs, γεγονός που αναμένεται να πιέσει το τραπεζικό σύστημα να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες ευκαιρίες για διεύρυνση των τιτλοποιήσεων των δανείων μέσω του «Ηρακλή».

Η επιβράδυνση αρχίζει πριν κλείσει το 2022

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ το α΄ εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) διαμορφώθηκε σε 7,8%, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμάται σε 6,2% για το σύνολο του έτους. Με δεδομένη την ανοδική τάση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους για να «επιτευχθεί» μία μείωση από το 7,8% στο 6,2% για το σύνολο του έτους ή το 6% σύμφωνα με την Κομισιόν, απαιτείται μία εκτίμηση για επιβράδυνση πάνω από 3 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του έτους... Από αυτή την άποψη μπορεί να διακρίνει κανείς ότι η μεγάλη «πτώση» για το 2023 έχει ήδη αρχίσει από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η «αργή» σύμφωνα με την Κομισιόν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023, ασφαλώς συμβάλει στο να συνεχίσει η ποσοστιαία, με βάση το ΑΕΠ, διολίσθηση του χρέους μέσα στο 2022 και να συνεχιστεί το 2023, ταχύτερα από τις πριν από τρία χρόνια προβλέψεις.

Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Κομισιόν προβλέπεται ισχυρή μείωση του ρυθμού μεταβολής των δημόσιων δαπανών (σαν ποσοστό του ΑΕΠ) σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, η εκτίμηση για την ανεργία παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε πρόβλεψη απορρόφησης επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Πάνω από 10 δισ. έως και το 2024

Παράταση έως το τέλος του 2023 των μέτρων στήριξης – Τα 4α πιο πολλά στην ΕΕ έλαβε φέτος η Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider