Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πιθανός ο κίνδυνος ύφεσης για την ευρωζώνη στα τέλη του έτους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πιθανός ο κίνδυνος ύφεσης για την ευρωζώνη στα τέλη του έτους
Όσα είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίζ ντε Γκίντος δήλωσε τη Δευτέρα στην ομιλία του στην 25η Euro Finance Week στη Φρανκφούρτη ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εισέλθει σε ύφεση στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023.

Επανέλαβε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον πληθωρισμό, ο οποίος «παραμένει πολύ υψηλός». Επίσης τόνισε ότι η ευρωζώνη «δεν έχει γίνει μάρτυρας τέτοιας ταχείας μετατόπισης» των τιμών από τότε που ιδρύθηκε, γι' αυτό «ένας ανθεκτικός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι απαραίτητος αυτή την εποχή».

Παράλληλα, τόνισε ότι χάρη στις αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων, «ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλή θέση να αντέξει τους οικονομικούς κραδασμούς» ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει αυτή τη νομισματική πολιτική έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο στόχο του 2%.

Εξήγησε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «με σύνεση», για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, ακόμη κι αν αυτή η διαδικασία διαρκέσει «παρατεταμένη» περίοδο.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως «οι κίνδυνοι ανατιμολόγησης και οι δυσκολίες ρευστότητας καθιστούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευάλωτα» ενώ «τα ρευστά διαθέσιμα assets των επενδυτικών funds παραμένουν χαμηλά και θα μπορούσαν έτσι να ενισχύσουν τη διόρθωση της αγοράς».

Εκτίμησε τέλος πως η αστάθεια της αγοράς αυξήθηκε ενώ στην αβέβαιη πορεία του πληθωρισμού και στον στόχο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας «οι αποτιμήσεις assets παραμένουν ευαίσθητες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντιπρόεδρος Fed: Σύντομα θα προχωρήσουμε σε πιο αργές αυξήσεις επιτοκίων

Σκέψεις «αναπροσαρμογής» στον στόχο του 2% (πληθωρισμού) στην ΕΚΤ

Ουόλερ (Fed): Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider